Bułeczki na jogurcie naturalnym z prażonym słonecznikiem.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • mleko ciepłe

    pół szklanki
  • drożdże

    5 dag
  • sól

    2 płaskie łyżeczki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • jogurt naturalny

    1 szklanka
  • olej

    2 łyżki
  • słonecznik łuskany

    5 dag

Dodatkowo

  • mąka pszenna

    do posypania stolnicy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Drożdże rozcieramy z cukrem,ciepłym mlekiem i 1 łyżką mąki.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2.Słonecznik prażymy na suchej gorącej patelni i lekko studzimy.
3. Do mąki dodajemy sól,olej,uprażony słonecznik,jogurt i wyrośnięte drożdże,zagniatamy mięciutkie ciasto,jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt twarde możemy dodać odrobinę ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
4.Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki.
5.Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce ,żeby bułeczki podrosły.
6.Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 190 stopni,do zrumienienia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 09.04.2017 15:59
Dziękuję:)
Malgorzata549 22.05.2015 08:22
domowe najlepsze
gusia1000 15.04.2015 22:45
Swojskie najlepsze.
Andzia1977 03.03.2015 22:31
pyszności, na pewno wypróbuję
Klausia 02.03.2015 21:17
robiłam podobne :)
Babeczka35 26.02.2015 07:21
Dziękuję;)
Ewa104 25.02.2015 09:44
Fajne,puszyste i na pewno smaczne.
Milka100 25.02.2015 07:34
smaczne i chrupiące:)
Babeczka35 25.02.2015 07:18
Dziękuję;)
Renata9 24.02.2015 20:56
Bardzo smaczne bułeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat