Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki miodowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 450 gram
miód 3-4 łyżki
drożdże 30 gram
mleko 1 niepełna szklanka
cukier puder 1 łyżka
sól 2 szczypty
jajko 1
+ łyżka mleka do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki miodowe

Kroki postępowania

1
Najpierw lekko podgrzewamy mleko z miodem.Następnie robimy zaczyn - przesiewamy mąkę do miski, robimy dołek, kruszymy do niego drożdże zasypujemy je cukrem pudrem i zalewamy letnim mlekiem, zagarniamy troszkę mąki, by uzyskać konsystencję śmietany.Odstawiamy zaczyn na jakieś 15 minut aż zacznie pracować.
Krok 1 - Bułeczki miodowe foto
2
Po 15 minutach dodajemy resztę składników (oprócz dodatkowej łyżki mleka) i zagniatamy ciasto.Ciasto będzie się kleiło ze względu na miód, można podsypać trochę mąką.
Krok 2 - Bułeczki miodowe foto
3
Odstawiamy w misce pod przykryciem na godzinkę do wyrośnięcia :)
Krok 3 - Bułeczki miodowe foto
4
Gdy już podwoi swoją objętość formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem do napuszenia.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Jak już nam bułeczki podrosną smarujemy je mlekiem i wstawiamy do piekarnika.
Krok 4 - Bułeczki miodowe foto
5
Pieczemy 20-25 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy :)

Smacznego :)
Krok 5 - Bułeczki miodowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 20.03.2013 10:09
bardzo smacznie
2milutka 20.03.2013 08:52
muszą być pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak