Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki kukurydziane

5.0
(148)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 gramów
mąka kukurydziana 100 gramów
mleko ciepłe 150 mililitrów
olej 25 mililitrów
drożdże świeże 30 gramów
miód prawdziwy 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki

Porada

Posmarowane jajkiem bułeczki możemy posypać ulubionymi ziarnami.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki kukurydziane

Kroki postępowania

1
Do niewielkiej ilości ciepłego mleka wkruszamy drożdże i dodajemy miód. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy zaczyn do momentu aż podwoi swoją objętość.
Krok 1 - Bułeczki kukurydziane foto
2

Do gotowego zaczynu dodajemy obie mąki, olej, resztę ciepłego mleka i sól. Ciasto zagniatamy.

Krok 2 - Bułeczki kukurydziane foto
3
Zagniecione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę pod przykryciem.
Krok 3 - Bułeczki kukurydziane foto
4

Wyrośnięte ciasto dzielimy i formujemy bułeczki. Po wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-30 minut, w zależności od wielkości bułeczek, na funkcji termoobiegu. 

Krok 4 - Bułeczki kukurydziane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 08.05.2015 17:14
Fajniutkie :) Ja również często i bardzo chętnie dodaję mąkę kukurydzianą do wypieków :)
Mama niejadka 08.05.2015 13:50
Kolorek od mąki kukurydzianej :)
IZABELA29 08.05.2015 11:49
apetyczne bułeczki
gosia1988 08.05.2015 11:19
smacznie wyglądają
jasiek 08.05.2015 10:04
ale żółciutkie
ilka01 08.05.2015 08:00
muszę koniecznie wypróbować :)
Renata9 08.05.2015 07:35
Pyszne bułeczki :-)
dża 07.05.2015 23:36
Fajne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak