Bułeczki kukurydziane

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200 gramów
  • mąka kukurydziana

    100 gramów
  • mleko ciepłe

    150 mililitrów
  • olej

    25 mililitrów
  • drożdże świeże

    30 gramów
  • miód prawdziwy

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułeczki kukurydziane foto
Do niewielkiej ilości ciepłego mleka wkruszamy drożdże i dodajemy miód. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy zaczyn do momentu aż podwoi swoją objętość.
Krok 2 - Bułeczki kukurydziane foto

Do gotowego zaczynu dodajemy obie mąki, olej, resztę ciepłego mleka i sól. Ciasto zagniatamy.

Krok 3 - Bułeczki kukurydziane foto
Zagniecione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę pod przykryciem.
Krok 4 - Bułeczki kukurydziane foto

Wyrośnięte ciasto dzielimy i formujemy bułeczki. Po wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-30 minut, w zależności od wielkości bułeczek, na funkcji termoobiegu. 

Mama niejadka
Posmarowane jajkiem bułeczki możemy posypać ulubionymi ziarnami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 08.05.2015 17:14
Fajniutkie :) Ja również często i bardzo chętnie dodaję mąkę kukurydzianą do wypieków :)
Mama niejadka 08.05.2015 13:50
Kolorek od mąki kukurydzianej :)
IZABELA29 08.05.2015 11:49
apetyczne bułeczki
gosia1988 08.05.2015 11:19
smacznie wyglądają
jasiek 08.05.2015 10:04
ale żółciutkie
ilka01 08.05.2015 08:00
muszę koniecznie wypróbować :)
Renata9 08.05.2015 07:35
Pyszne bułeczki :-)
dża 07.05.2015 23:36
Fajne bułeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat