Bułeczki krucho-drożdżowe z jajecznicą

Bułeczki krucho-drożdżowe z jajecznicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

  • drożdże świeże

  • mąka pszenna

  • śmietana

  • kiełbasa krakowska

  • szczypiorek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki: CIASTO - 250 g margaryny Kasi albo masła
4 szkl. mąki (szkl. poj. 250ml)
1/2 szkl. gęstej śmietany
1 jajko
5 dkg drożdży
4 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki soli

MASA - 1/2 cebuli
1 łyżeczka Kasi albo masła
4 grube plastry kiełbasy krakowskiej - dodałam wiejską, taką chudą i kruchutką
3 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
200g serka śmietankowego do smarowania pieczywa
1 duże jajko
do smaku: sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, pomidory suszone mielone

sposób przygotowania: CIASTO - drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem, zostawić na kilka minut żeby się rozpłynęły. Mąkę przesiać z solą, dodać pokrojoną na kawałki Kasię, posiekać albo rozetrzeć palcami bardzo dokładnie. Wlać drożdże, dodać jajko i śmietanę, zagnieść elastyczne, dość miękkie ciasto. Nie trzeba go odstawiać do wyrośnięcia - można od razu przystąpić do wałkowania i formowania wypieków! Do bułeczek zużyłam ok. 1/4 całości.

MASA - na patelni rozpuścić Kasię, dodać posiekaną cebulę i pokrojoną w drobną kostkę wędlinę (można użyć szynki albo innej), podsmażyłam aż cebula się zeszkliła, przełożyłam do miseczki i zostawiłam do ostygnięcia. Następnie dodałam serek, szczypiorek, żółtka jaj i przyprawy do smaku (ok. 1/3 łyżeczki pomidorów, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego, troszkę pieprzu czarnego i soli do smaku), wymieszałam. Białko ubiłam na sztywno i delikatnie wmieszałam do masy.

ok. 1/4 całości ciasta rozwałkowałam na grubość 2-3 mm podsypując blat lekko mąką. Wykroiłam koła średnicy ok. 12 cm i wylepiłam nimi wgłębienia formy do muffinek - ciasto zawiera dużo tłuszczu więc nie trzeba ich niczym smarować ani wykładać. Brzegi powinny wystawać ok. 0,5-1 cm ponad krawędź i uformowałam je w falbankę. Do każdej miseczki nałożyłam porcje masy do m/w 4/5 wysokości. Formę wstawiłam na najniższy poziom piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piekłam ok. 20-30 min. aż wierzch masy i krawędzie ciasta ładnie się zezłociły. Po wyjęciu odstawiłam na 15-20 min. żeby przestygły, ale zjedliśmy je na ciepło.
Wyszło mi 6 takich \"bułeczek\"

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

aisza1

28.03.2013 11:38
mniam mniam

kaja1991

19.11.2012 12:14
ładnie wyglądają

IrenaM

31.03.2012 23:37
fajny przepis

SmacznaPyza

24.10.2011 16:09
i na prawdę było bardzo pysznie więc polecam

IlonaAlbertos

23.10.2011 23:18
Takie połączenie tylko zachęca do wypróbowania.

monika154

11.10.2011 09:59
świetne

Misia90

31.08.2011 10:21
ekstra

Marysia

31.08.2011 10:10
super

Karolina69

31.08.2011 10:00
fajne

Sarenka

25.08.2011 08:15
piekne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat