Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki krucho-drożdżowe z jajecznicą

4.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko
drożdże świeże
mąka pszenna
śmietana
kiełbasa krakowska
szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki krucho-drożdżowe z jajecznicą

składniki: CIASTO - 250 g margaryny Kasi albo masła
4 szkl. mąki (szkl. poj. 250ml)
1/2 szkl. gęstej śmietany
1 jajko
5 dkg drożdży
4 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki soli

MASA - 1/2 cebuli
1 łyżeczka Kasi albo masła
4 grube plastry kiełbasy krakowskiej - dodałam wiejską, taką chudą i kruchutką
3 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
200g serka śmietankowego do smarowania pieczywa
1 duże jajko
do smaku: sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, pomidory suszone mielone

sposób przygotowania: CIASTO - drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem, zostawić na kilka minut żeby się rozpłynęły. Mąkę przesiać z solą, dodać pokrojoną na kawałki Kasię, posiekać albo rozetrzeć palcami bardzo dokładnie. Wlać drożdże, dodać jajko i śmietanę, zagnieść elastyczne, dość miękkie ciasto. Nie trzeba go odstawiać do wyrośnięcia - można od razu przystąpić do wałkowania i formowania wypieków! Do bułeczek zużyłam ok. 1/4 całości.

MASA - na patelni rozpuścić Kasię, dodać posiekaną cebulę i pokrojoną w drobną kostkę wędlinę (można użyć szynki albo innej), podsmażyłam aż cebula się zeszkliła, przełożyłam do miseczki i zostawiłam do ostygnięcia. Następnie dodałam serek, szczypiorek, żółtka jaj i przyprawy do smaku (ok. 1/3 łyżeczki pomidorów, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego, troszkę pieprzu czarnego i soli do smaku), wymieszałam. Białko ubiłam na sztywno i delikatnie wmieszałam do masy.

ok. 1/4 całości ciasta rozwałkowałam na grubość 2-3 mm podsypując blat lekko mąką. Wykroiłam koła średnicy ok. 12 cm i wylepiłam nimi wgłębienia formy do muffinek - ciasto zawiera dużo tłuszczu więc nie trzeba ich niczym smarować ani wykładać. Brzegi powinny wystawać ok. 0,5-1 cm ponad krawędź i uformowałam je w falbankę. Do każdej miseczki nałożyłam porcje masy do m/w 4/5 wysokości. Formę wstawiłam na najniższy poziom piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piekłam ok. 20-30 min. aż wierzch masy i krawędzie ciasta ładnie się zezłociły. Po wyjęciu odstawiłam na 15-20 min. żeby przestygły, ale zjedliśmy je na ciepło.
Wyszło mi 6 takich \"bułeczek\"

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 28.03.2013 11:38
mniam mniam
kaja1991 19.11.2012 12:14
ładnie wyglądają
IrenaM 31.03.2012 23:37
fajny przepis
SmacznaPyza 24.10.2011 16:09
i na prawdę było bardzo pysznie więc polecam
IlonaAlbertos 23.10.2011 23:18
Takie połączenie tylko zachęca do wypróbowania.
monika154 11.10.2011 09:59
świetne
Misia90 31.08.2011 10:21
ekstra
Marysia 31.08.2011 10:10
super
Karolina69 31.08.2011 10:00
fajne
Sarenka 25.08.2011 08:15
piekne
czekoladka_m 22.08.2011 13:09
Ale czy to nie miały być babeczki? Tak czy siak, są świetne:)
Misiabe 16.08.2011 22:41
wyglądają niezwykle smakowicie!!
marchewka 05.08.2011 22:19
zapewne pracochłonne, ale wyglądają -> pierwsza klasa
ElizaT 03.07.2011 17:50
starannie
novita26 03.06.2011 07:30
super
aginaa 16.05.2011 19:35
nie brakuje- tak miało być :)
aginaa 16.05.2011 19:34
pomysłowości Pyzy nie brkauje :) trzymaj tak dalej :)
Katarzyna/kate1980 16.05.2011 19:21
cudne jestem zachwycona Twoimi przepisami
Agnieszka_B 16.05.2011 14:18
Nie dość że fantastycznie wyglądają, to muszą smakować rewelacyjnie!!
Gabriela7 16.05.2011 07:41
super
iwa643 16.05.2011 07:18
fajniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak