Bułeczki jogurtowe z pastą curry

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    450 gram
  • cukier

    łyżka
  • sól

    1.5 łyżeczki
  • drożdże

    15 gram
  • jogurt naturalny

    200 gram
  • jajko

  • mleko

    1/2 szklanki
  • masło

    60 gram
  • pasta curry

    2 zielona
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Do miski wsypać ponad połowę mąki, dodać resztę składników i zagnieść ciasto, stopniowo dosypując pozostałą mąkę. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 równych kawałków, uformować bułeczki. Kłaść na blaszce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, przez 20 - 25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
goofy9 23.02.2013 16:10
extra
agnieszkalider 07.02.2013 11:20
Pyszności
marlena2 30.07.2012 13:22
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat