Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki gryczane z dynią i czarną porzeczką z soku jagodowego.
suszone owoce namaczam przez dobę w syropie z jagód, przelewam przez sito i zostawiam do ponownego wysuszenia. Smak, aromat obłędny. Można dodawać do sosów, wypieków; co kto lubi.
Do 1/3 porcji maślanki wkruszamy drożdże i posypujemy cukrem. Mieszamy do jednolitej konsystencji odczekujemy pół godziny, by drożdże zaczęły pracować.
Do, najlepiej szklanego naczynia, przesypujemy obie mąki i łączymy razem. Dodajemy zaczyn. Mieszamy dolewając stopniowo pozostałej części maślanki. Wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta, formujemy kulę, oklepujemy oliwą, wkładamy do gorącego garnka (garnek zalewamy wrzątkiem, odczekujemy, aż zaabsorbuje ciepło, wylewamy wodę, osuszamy). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40-60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pestki z dyni i porzeczkę i wyrabiamy. Formujemy małe bułeczki, nacinamy, posypujemy pestkami, które dociskamy lekko do powierzchni bułek. Odstawiamy na kilka minut, by ciasto odpoczęło.
Pieczemy na papierze do pieczenia w 190 stopniach przez 16-18 minut.