Bułeczki gotowane na parze

Bułeczki gotowane na parze

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    25 g
  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • cukier

    1 lyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej

  • woda

    ok 1 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułeczki gotowane na parze foto
Drożdże rozprowadzamy z cukrem i łyżeczką mąki. Zalewamy 2 łyżkami ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy na 15 minut.
Po tym czasie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, sól. Mieszamy, wyrabiając ciasto dłońmi, stopniowo dolewamy wodę, taką ilość, żeby powstało gładkie, jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 2 - Bułeczki gotowane na parze foto
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, lekko wałkujemy ciasto (na grubość 2-3 cm) i szklanką wycinamy koła.
Krok 3 - Bułeczki gotowane na parze foto
Wycięte bułeczki przykrywamy ścierką i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki delikatnie smarujemy olejem (z każdej strony) i gotujemy na parze przez 15 minut.
Krok 5 - Bułeczki gotowane na parze foto
Takie bułeczki są idealnym dodatkiem do potraw z dużą ilością sosu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sylwia56

05.09.2012 14:42
muszę je zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat