Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki gotowane na parze

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 25 g
mąka pszenna 1/2 kg
cukier 1 lyżeczka
sól 1 łyżeczka
olej
woda ok 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki gotowane na parze

Kroki postępowania

1
Drożdże rozprowadzamy z cukrem i łyżeczką mąki. Zalewamy 2 łyżkami ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy na 15 minut.
Po tym czasie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, sól. Mieszamy, wyrabiając ciasto dłońmi, stopniowo dolewamy wodę, taką ilość, żeby powstało gładkie, jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 1 - Bułeczki gotowane na parze foto
2
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, lekko wałkujemy ciasto (na grubość 2-3 cm) i szklanką wycinamy koła.
Krok 2 - Bułeczki gotowane na parze foto
3
Wycięte bułeczki przykrywamy ścierką i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 3 - Bułeczki gotowane na parze foto
4
Wyrośnięte bułeczki delikatnie smarujemy olejem (z każdej strony) i gotujemy na parze przez 15 minut.
5
Takie bułeczki są idealnym dodatkiem do potraw z dużą ilością sosu
Krok 5 - Bułeczki gotowane na parze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 05.09.2012 14:42
muszę je zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak