Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

zaczyn

  • drożdże świeże

    4 dkg
  • mleko 2%

    1/3 szklanki
  • cukier kryształ

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    4 łyżki

ciasto drożdżowe

  • mąka pszenna

    60 dkg
  • jajko

    2 szt
  • mleko 2%

    3/4 szt
  • margaryna

    1/4 kostki
  • cukier kryształ

    3 łyżki

kruszonka

  • margaryna

    1/3 kostki
  • mąka pszenna

    3/4 szkl
  • cukier

    3/4 szkl

dodatkowo

  • śliwki węgierki

    1/2 kg
  • cukier

  • cynamon

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułeczki drożdżowe ze śliwkami foto
Przygotować zaczyn: drożdże rozmieszać z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę, wymieszać. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowany zaczyn wylać do przesianej do miski mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Po około 15-20 minutach dodać cukier, ciepłe mleko, jajko i 1 żółtko (białko zostawić) i wyrobić ciasto drożdżowe. Kiedy będzie miało już jednolita konsystencję dodać rozpuszczona margarynę i wyrabiać dalej aż połączy się ona z ciastem. Można dodać garść mąki, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Bułeczki drożdżowe ze śliwkami foto
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć je na stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm lub grubiej. Pokroić na kwadraty. Śliwki wypestkować i każda połówkę przekroić na cztery. Obsypać cukrem i cynamonem. Na każdym kwadraciku ciasta układać po 3-4 kawałki śliwki i sklejać ciasto formując bułeczki.
Krok 3 - Bułeczki drożdżowe ze śliwkami foto
Z podanych składników przygotować kruszonkę. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym białkiem i udekorować kruszonką. Bułeczki wstawić do piekarnika.
Krok 4 - Bułeczki drożdżowe ze śliwkami foto
Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (przy termoobiegu). Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiktoria29 22.03.2015 20:52
pięknie wyglądają
cooked 22.03.2015 18:45
świetne bułeczki
cukiereczek 22.03.2015 18:03
idealna przekąska na słodko
Kolorowa 22.03.2015 17:56
fajne bułeczki ;)
bietka 22.03.2015 17:53
mniam poproszę chociaż jedną :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat