Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
zaczyn
-
drożdże świeże
4 dkg -
mleko 2%
1/3 szklanki -
cukier kryształ
2 łyżki -
mąka pszenna
4 łyżki
ciasto drożdżowe
-
mąka pszenna
60 dkg -
jajko
2 szt -
mleko 2%
3/4 szt -
margaryna
1/4 kostki -
cukier kryształ
3 łyżki
kruszonka
-
margaryna
1/3 kostki -
mąka pszenna
3/4 szkl -
cukier
3/4 szkl
dodatkowo
-
śliwki węgierki
1/2 kg -
cukier
-
cynamon
Przepis i sposób przygotowania Bułeczki drożdżowe ze śliwkami
Kroki postępowania

Po około 15-20 minutach dodać cukier, ciepłe mleko, jajko i 1 żółtko (białko zostawić) i wyrobić ciasto drożdżowe. Kiedy będzie miało już jednolita konsystencję dodać rozpuszczona margarynę i wyrabiać dalej aż połączy się ona z ciastem. Można dodać garść mąki, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.



Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się