Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe ze śliwką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 450 g
drożdże 20 g
mleko 3/4 szklanki
cukier 50 g
masło 2-3 łyżki
jajko 1 żółtko +całe
sól szczypta

Nadzienie

cukier puder 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Porada

Trzymać w suchym pomieszczeniu :D

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe ze śliwką

Mleko lekko podgrzać. Drożdże wymieszać z cukrem ( 1 łyżeczką) i 1 łyżeczką mąki dolać troche mleka i odstawić do wyrastania ok 15 min.
Do miski wsypać mąkę i resztę składników oraz rozczyn wszystko wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrastania by podwoiło swoją objetość. Śliwki umyć i obrać z pestek. Wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Następnie ciasto wyjąć z miski i podzielić na równe części do każdej z nich nakładać sliwkę i zwijać w sakiewkę i uformować ładna kulkę. Zostawić do wyrośniecia na ok 30 min. Wyrośnięte bułeczki wysmarować jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 180 stopni i piec ok 25-30 min. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 11.10.2014 15:54
pewno smaczne były
Krzysztof15 11.10.2014 06:33
lubie takie bułeczki
Gabi44 10.10.2014 20:09
Smaczne bułeczki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak