Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z mięsem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2 szkl
drożdże świeże 1 opakowanie
mleko ciepłe 1 szkl
woda gazowana 1/2 szklanki
sól i pieprz
cukier szczypta

farsz

filet z kurczaka 2 szt
ser żółty starty 20 dag
szczypiorek
natka pietruszki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
sól i pieprz
Czosnek suszony Prymat 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
czubrica czerwona 1 łyżeczka

dodatkowo

mleko 50 ml
bazylia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z mięsem

Składniki ciasta łączę ze sobą. Wyrabiam. Odstawiam do lodówki na ok 30 min.

W tym czasie robię farsz. Kurczaka myję i kroję w kostkę. Doprawiam. Smażę na rozgrzanym oleju aż mięso będzie rumiane.

Szczypiorek oraz natkę pietruszki myję i drobno kroję. Ogórki konserwowe drobno kroję.

Składniki farszu łączę ze sobą dodaję koncentrat pomidorowy oraz ser żółty, doprawiam do smaku.

Ciasto wałkuję na grubość ok 5 mm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinam krążki o średnicy ok 8 cm (mogą być mniejsze).

Następnie na krążek nakładam farsz ok 1 1/2 łyżeczki. Przykrywam kolejnym krążkiem a następnie dokładnie zagniatam boki.

Każdą bułeczkę smaruję jajkiem i posypuję np suszoną bazylią czy majerankiem. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę ok 30 min w 180 stopniach góra- dół aż będą rumiane. Podaję do czerwonego barszczu. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 09.01.2017 17:28
Mogą być smaczne :)
Agnieszka-87-25 09.01.2017 16:29
superowe są
Habibi 09.01.2017 15:59
lubię takie wypieki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak