Bułeczki drożdżowe z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • drożdże świeże

    1 opakowanie
  • mleko ciepłe

    1 szkl
  • woda gazowana

    1/2 szklanki
  • sól i pieprz

  • cukier

    szczypta

farsz

  • filet z kurczaka

    2 szt
  • ser żółty starty

    20 dag
  • szczypiorek

  • natka pietruszki

  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • sól i pieprz

  • Czosnek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • czubrica czerwona

    1 łyżeczka

dodatkowo

  • mleko

    50 ml
  • bazylia

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki ciasta łączę ze sobą. Wyrabiam. Odstawiam do lodówki na ok 30 min.

W tym czasie robię farsz. Kurczaka myję i kroję w kostkę. Doprawiam. Smażę na rozgrzanym oleju aż mięso będzie rumiane.

Szczypiorek oraz natkę pietruszki myję i drobno kroję. Ogórki konserwowe drobno kroję.

Składniki farszu łączę ze sobą dodaję koncentrat pomidorowy oraz ser żółty, doprawiam do smaku.

Ciasto wałkuję na grubość ok 5 mm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinam krążki o średnicy ok 8 cm (mogą być mniejsze).

Następnie na krążek nakładam farsz ok 1 1/2 łyżeczki. Przykrywam kolejnym krążkiem a następnie dokładnie zagniatam boki.

Każdą bułeczkę smaruję jajkiem i posypuję np suszoną bazylią czy majerankiem. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę ok 30 min w 180 stopniach góra- dół aż będą rumiane. Podaję do czerwonego barszczu. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 09.01.2017 17:28
Mogą być smaczne :)
Agnieszka-87-25 09.01.2017 16:29
superowe są
Habibi 09.01.2017 15:59
lubię takie wypieki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat