Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże 150 gram
mleko 500 ml
jajko 6 szt.
cukier 200 gram
masło 100 gram
olej 50 ml
sól 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 opak.
tłuszcz do formy
marmolada 400 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z marmoladą

Mąkę przesiej do miski, roztop masło. Przygotuj rozczyn drożdżowy- rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dodaj ciepłego mleka i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy rozczyn będzie sobie rósł utrzyj żółtka z cukrem. Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, sól, cukier i dobrze wyrabiaj ciasto, tak długo aż będzie odchodziło od ręki. Dobrze wyrobione ciasto uformuj w kulę i przypudruj je po wierzchu mąką. Nakryj miskę ściereczką aby ciepło nie uciekało i postaw ją w ciepłym miejscu. Od czasu do czasu zaglądaj pod kołderkę(lecz nie za często). Gdy ciasto już wyrośnie przełóż je na stół posypany mąką i zagnieć ponownie. Teraz możesz już formować z niego bułeczki. Formę na której będą się piekły bułeczki posmaruj masłem i oprósz mąką. Babeczki należy piec w 180 stopniach na piękny złoty kolor.

Smacznego :)

Ps. Z podanego przepisu na ciasto można również zrobić rogaliki lub drożdżaka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 29.03.2014 18:27
rewelacyjne bułeczki
Malinka 24.01.2014 10:21
Takie bułeczki są super smaczne!
Iwona32 20.01.2014 18:25
Robie takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak