Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże świeże 5 dag
cukier 2 łyżeczki
mleko ciepłe pół szklanki
mąka tortowa 2 łyżki

Ciasto

mąka tortowa 3 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
masło 10 dag
sól szczypta

Nadzienie

śmietana kremowa 30% 1 szklanka
cukier puder do smaku
jagody 100 ml

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ja użyłam jagód kamczackich. Z przepisu wychodzi 8 bułek.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem.

Kroki postępowania

1
Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem. foto
2
Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Do mąki dodajemy utarte jajka, wyrośnięte drożdże, masło i zagniatamy mięciutkie ciasto w razie potrzeby wlewając ciepłe mleko. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem. foto
3
Ciasto dzielimy na 8 części, następnie z każdej części formujemy na posypanej mąką stolnicy okrągłe bułeczki. Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte bułki pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone bułeczki dobrze studzimy.
Krok 3 - Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem. foto
4
Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku. Dodajemy zmiksowane owoce i dokładnie ubijamy.
Krok 4 - Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem. foto
5
Wystudzone bułki rozcinamy na pół i przekładamy nadzieniem, następnie oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.
Krok 5 - Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 21.06.2016 21:50
Zapewniam, że są pyszne;)
adelajda 04.06.2016 10:36
to musi być pyszne
Babeczka35 01.06.2016 19:29
Dziękuję i nie ukrywam, że bułeczki były pyszne:)
Aleksandra/Olcia 01.06.2016 13:47
wspaniałe mniam
benka 01.06.2016 13:20
Mmm... taka słodka kanapka to pokusa nie do odparcia :)
Róża1 01.06.2016 11:02
pyszne !!!!!!!!!!!!!!
Mniam 01.06.2016 10:28
Coś pysznego widzę :) Porywam na śniadanie :)
Babeczka35 01.06.2016 10:26
Dziękuję:)
Benita 01.06.2016 09:52
pyszniusie buły
Krystyna32 01.06.2016 09:28
bardzo apetyczne
Babeczka35 01.06.2016 08:19
Dziękuję:)
Konczi 01.06.2016 08:09
pysznie wyglądają :)
Marta1986 01.06.2016 07:48
smaczne babeczki
Babeczka35 01.06.2016 07:04
Dziewczyny dziękuję i zapraszam:)
Habibi 01.06.2016 06:18
Gusia, goń do kuchni, podwijaj rękawy i rób :) Pyszne są :)
Habibi 01.06.2016 06:17
bardzo apetyczne bułeczki :)
Agnieszka-87-25 01.06.2016 06:09
ależ smakowite
KORAL 01.06.2016 06:01
Ciekawie , tak jeszcze nie robiłam...
gusia1000 01.06.2016 00:03
Ale bym to zjadła.
MałaMi89 31.05.2016 23:42
Mmm.. zamawiam na leniwe, słodkie śniadanie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak