Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rozczyn

  • drożdże świeże

    5 dag
  • cukier

    2 łyżeczki
  • mleko ciepłe

    pół szklanki
  • mąka tortowa

    2 łyżki

Ciasto

  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • masło

    10 dag
  • sól

    szczypta

Nadzienie

  • śmietana kremowa 30%

    1 szklanka
  • cukier puder

    do smaku
  • jagody

    100 ml

Dodatkowo

  • mąka pszenna

    do posypania stolnicy
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem. foto
Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem. foto
Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Do mąki dodajemy utarte jajka, wyrośnięte drożdże, masło i zagniatamy mięciutkie ciasto w razie potrzeby wlewając ciepłe mleko. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 3 - Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem. foto
Ciasto dzielimy na 8 części, następnie z każdej części formujemy na posypanej mąką stolnicy okrągłe bułeczki. Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte bułki pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone bułeczki dobrze studzimy.
Krok 4 - Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem. foto
Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku. Dodajemy zmiksowane owoce i dokładnie ubijamy.
Krok 5 - Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem. foto
Wystudzone bułki rozcinamy na pół i przekładamy nadzieniem, następnie oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.
Babeczka35
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ja użyłam jagód kamczackich. Z przepisu wychodzi 8 bułek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 21.06.2016 21:50
Zapewniam, że są pyszne;)
adelajda 04.06.2016 10:36
to musi być pyszne
Babeczka35 01.06.2016 19:29
Dziękuję i nie ukrywam, że bułeczki były pyszne:)
Aleksandra/Olcia 01.06.2016 13:47
wspaniałe mniam
benka 01.06.2016 13:20
Mmm... taka słodka kanapka to pokusa nie do odparcia :)
Róża1 01.06.2016 11:02
pyszne !!!!!!!!!!!!!!
Mniam 01.06.2016 10:28
Coś pysznego widzę :) Porywam na śniadanie :)
Babeczka35 01.06.2016 10:26
Dziękuję:)
Benita 01.06.2016 09:52
pyszniusie buły
Krystyna32 01.06.2016 09:28
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat