Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z JAGODAMI

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

drożdże świeże 70 g
jajko 2 szt
kostka masła 120 g
mleko 250 ml
sól 1 szczypta
cukier 2/3 szkl

Nadzienie

jagody 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z JAGODAMI

Mleko podgrzać, aby było dobrze ciepłe, ale nie gorące. Wsypać do niego dwie łyżki cukru, wymieszać. Dołożyć do niego drożdże i rozmieszać je dokładnie. Przykryć ściereczką, aż rozczyn podrośnie. w tym czasie do dużej miski przesiać mąkę pszenną, dosypać pozostały cukier szczyptę soli. Wlać wyrośnięty zaczyn, wbić jajka i wyrabiać ręką. Stopniowo dodawać stopione, ciepłe masło. Wyrobić gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką ciasto i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywać porcjami kawałki,na podsypanej mąką stolnicy wałkować na dość cienkie placki i dużą szklanką wykrawać kółka. Lekko je rozpłaszczać. Na każdym kółku kłaść po ok. płaskiej łyżeczce jagód i posypać cukrem. Dobrze skleić brzegi i uformować bułeczki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać bułeczki, sklejeniem do dołu. W tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni, po czym piec bułeczki do zarumienienia. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 17.10.2016 03:35
Dobre jedzenie.
IKrakowianka 16.10.2016 21:25
świetne bułeczki
molanka 16.10.2016 20:37
na pewno pychotka
Urszula Świeca 16.10.2016 20:14
Moje smaki.))
Patrycja33 16.10.2016 19:59
uwielbiam domowe drodzowki:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak