Bułeczki drożdżowe z jabłkiem, cynamonem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • drożdże

    50 gramów
  • mąka

    500 gramów
  • jaja

    5 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • laska wanili

    1 sztuka
  • margaryna

    1/2 sztuki
  • mleko

    150 mililitrów

Nadzienie:

  • jabłka

    6 sztuk
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie

    1 łyżka
  • migdały

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:

Do letniego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru, 3 łyżki mąki i mieszamy. Pozostawiamy zaczyn w ciepłym miejscu, aby drożdże "ruszyły".

W tym czasie topimy margarynę i pozostawiamy do przestudzenia.

Jajka ucieramy do białości z resztą cukru. Dodajemy do nich przestudzoną margarynę i zaczyn drożdżowy, następnie ziarenka z całej wanilii oraz stopniowo mąkę aż powstanie ciasto, które łatwo odchodzi od ręki. Tak przygotowanie ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.

Po około godzinie ciasto wałkujemy w prostokąt.

Przygotowanie nadzienia:

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach, jeśli są soczyste odciskamy z nich sok.

Orzechy oraz migdały mielimy i dodajemy do jabłek razem z cynamonem.

Takie nadzienie wykładamy na ciasto, zwijamy jak na roladę, dobrze zlepiając końce i boki, a następnie kroimy w 1 cm plastry. Przekładamy je na leżąco na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na 15 minut, aby jeszcze podrosły. Po tym czasie pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sylwia_rb 24.01.2018 10:53
Super przepis. Chce z niego skorzystać ale nie wiem ile mleka dodac???
Sylwia_rb 24.01.2018 10:51
Super przepis ale ile mleka dodac? Czy ktoś wie?
Jagódka77 23.05.2014 13:41
super wygląda, na pewno rewelacyjnie pachnie i smakuje
Olga_SK 05.05.2014 12:35
Bosko wyglądają :)
Jadwiga/Jaga85 05.05.2014 12:28
Rewelacyjne są!!!
everay 05.05.2014 10:50
świetne bułeczki
Wiktoria29 05.05.2014 10:13
bardzo fajne buleczki
Janina 05.05.2014 09:12
Pyszne bułeczki;)
Wafelek2601 05.05.2014 09:05
Aż chce się jeść
IKrakowianka 05.05.2014 09:03
Wyglądają bardzo apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat