Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z jabłkiem, cynamonem
Przygotowanie ciasta:
Do letniego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru, 3 łyżki mąki i mieszamy. Pozostawiamy zaczyn w ciepłym miejscu, aby drożdże "ruszyły".
W tym czasie topimy margarynę i pozostawiamy do przestudzenia.
Jajka ucieramy do białości z resztą cukru. Dodajemy do nich przestudzoną margarynę i zaczyn drożdżowy, następnie ziarenka z całej wanilii oraz stopniowo mąkę aż powstanie ciasto, które łatwo odchodzi od ręki. Tak przygotowanie ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
Po około godzinie ciasto wałkujemy w prostokąt.
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach, jeśli są soczyste odciskamy z nich sok.
Orzechy oraz migdały mielimy i dodajemy do jabłek razem z cynamonem.
Takie nadzienie wykładamy na ciasto, zwijamy jak na roladę, dobrze zlepiając końce i boki, a następnie kroimy w 1 cm plastry. Przekładamy je na leżąco na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na 15 minut, aby jeszcze podrosły. Po tym czasie pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.