Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z jabłkami i kruszonką

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 1/2 szklanki
margaryna 150 gram
mleko 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
cukier drobny 7 łyżek
jabłka 1 kilogram
cynamon 1 łyżeczka
woda 3 łyżki
drożdże świeże 25 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Smażmy je z minimalną ilością wody (około 3 łyżek) do rozpadnięcia wraz z cynamonem. 70g margaryny (około 1/4 kostki o wadze 250g) rozpuszczamy w rondlu. Do letniego mleka wrzucamy pokruszone drożdże, dobrze mieszamy tak aby się rozpuściły, dodajemy szczyptę cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie do 2 szklanek przesianej mąki dodajemy jajko zostawiając trochę białka do późniejszego posmarowania bułeczek. Dodajemy do tego rozpuszczoną margarynę, 2 łyżki cukru oraz wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy i wyrabiamy tak długo, aż będzie samo odchodziło od rąk. Wyrobioną masę odstawiamy w ciepłe miejsce, w misce przykrytej ściereczką tak, aby podwoiła swą objętość ok.40 min. W między czasie przygotowujemy kruszonkę z 1/2 szklanki mąki, 5 łyżek cukru i 80g margaryny (nieco ponad 1/4 kostki o wadze 250g)
W wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby odgazowało. Blachę 24×35 cm smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Następnie dzielimy na dwie części i wałkujemy tworząc prostokąt, z którego wycinamy mniejsze prostokąty, kładziemy smażone jabłka i formujemy bułeczki. Na koniec smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 min w rozgrzanym piekarniku na 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 10.07.2014 17:41
Moje ulubione
pawlito 27.04.2014 13:04
fantastyczne i na pewno apetyczne
Lis 04.04.2014 19:24
Przepyszne te bułeczki
ben-ka 15.01.2014 18:22
Takie wypieki,to ja bardzo lubię.
Rycerz
Rycerz 03.01.2014 20:39
Ta pani ma po prostu talent!
Alex_M 24.12.2013 11:23
wspaniałe bułeczki :)
gusia1000 04.10.2013 00:30
Pycha, tylko takie robić i się nimi delektować.
Ewelina38 11.09.2013 12:39
bułeczki jak marzenie :P)
IwonaKa 28.08.2013 10:18
wspaniałe,zjadłabym takie
IwonaDD 29.07.2013 16:51
rewelacyjne !!!!!
ankaryba 29.07.2013 08:11
ale pychotka :-)
gosia56 21.07.2013 22:00
pyszniutkie bułeczki
Bernadeta1 17.07.2013 01:07
to jest pyszne!!
Wojt@s
Wojt@s 11.07.2013 12:43
wygląda super
adelajda 21.05.2013 19:21
smaczne bułeczki
V_kuchareczka 28.04.2013 10:15
na pewną są przepyszne
caralajna 07.04.2013 08:27
bardzo apetyczne zdjęcie :)
Fiffi 05.04.2013 23:20
aż ślinka cieknie na sam widok
Izabela/bella81 13.03.2013 11:41
pyszności :)
Pani Domu 10.02.2013 18:30
pyszne bułeczki
Renata22 27.01.2013 13:02
smakowite, piekne zdjęcie
Mysiunia 22.01.2013 10:23
takich jeszcze nie robiłam :) zdjęcie świetne!
ziutula
ziutula 13.01.2013 17:26
lubię takie drożdżowe ciasta
Rafał10 18.12.2012 08:42
super zdjęcie, super dokładny opis, bardzo pyszny przepis :)
rjustysia 17.12.2012 13:16
Prawie czuję ich zapach ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak