Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z jabłkami i cynamonem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 400 gram
jajko 2
woda letnia 190 ml
drożdże 15 g
masło 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
jabłka 3-4
cynamon Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Porada

Mąkę orkiszową można zastąpić mąką pszenną. Proporcje te same. Ja użyłam orkiszowej, gdyż jest zdrowsza i łatwiej strawna

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z jabłkami i cynamonem

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w duże kawałki.Dać do garnka i smażyć na małym ogniu, można dodać odrobinę wody żeby się nie przypaliły. Dodać cynamon. Smażyć aż jabłka się rozpadną.Odstawić do wystygnięcia.
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać jedno jajko, sól, rozpuszczone drożdże i masło. Wszystko wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i odrywać kawałki ciasta. Bułek wychodzi około 10, w zależności, jak duże chcemy zrobić. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć, nakładać po łyżce jabłek z cynamonem i zlepiać w bułkę. Odstawić do wyrośnięcia na niecałą godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200stopni C. Bułki posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika na 20min.
Na zdjęciach jest widoczna większa ilość składników niż podałam w przepisie. A to z tego względu, że ja robię z podwójnej porcji, gdyż bułeczki w moim domu bardzo smakują i szybko się kończą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kanu83 22.03.2015 11:24
poprosze do kawki
Wafelek2601 22.03.2015 09:17
Świetne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak