Bułeczki drożdżowe z jabłkami i cynamonem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka orkiszowa

    400 gram
  • jajko

    2
  • woda letnia

    190 ml
  • drożdże

    15 g
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • jabłka

    3-4
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w duże kawałki.Dać do garnka i smażyć na małym ogniu, można dodać odrobinę wody żeby się nie przypaliły. Dodać cynamon. Smażyć aż jabłka się rozpadną.Odstawić do wystygnięcia.
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać jedno jajko, sól, rozpuszczone drożdże i masło. Wszystko wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i odrywać kawałki ciasta. Bułek wychodzi około 10, w zależności, jak duże chcemy zrobić. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć, nakładać po łyżce jabłek z cynamonem i zlepiać w bułkę. Odstawić do wyrośnięcia na niecałą godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200stopni C. Bułki posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika na 20min.
Na zdjęciach jest widoczna większa ilość składników niż podałam w przepisie. A to z tego względu, że ja robię z podwójnej porcji, gdyż bułeczki w moim domu bardzo smakują i szybko się kończą
justynkag
Mąkę orkiszową można zastąpić mąką pszenną. Proporcje te same. Ja użyłam orkiszowej, gdyż jest zdrowsza i łatwiej strawna

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kanu83 22.03.2015 11:24
poprosze do kawki
Wafelek2601 22.03.2015 09:17
Świetne bułeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat