Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z jabłkami i cynamonem
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać jedno jajko, sól, rozpuszczone drożdże i masło. Wszystko wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i odrywać kawałki ciasta. Bułek wychodzi około 10, w zależności, jak duże chcemy zrobić. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć, nakładać po łyżce jabłek z cynamonem i zlepiać w bułkę. Odstawić do wyrośnięcia na niecałą godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200stopni C. Bułki posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika na 20min.
Na zdjęciach jest widoczna większa ilość składników niż podałam w przepisie. A to z tego względu, że ja robię z podwójnej porcji, gdyż bułeczki w moim domu bardzo smakują i szybko się kończą