Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z farszem drobiowym i solą gruboziarnistą z Zupą Grochową
1. Do miski wkładamy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do potraw, drożdże rozpuszczone w mleku, żółtka i dokładnie mieszamy.
2. Ciasto zagniatamy dodając ostudzone masło, ciasto powinno być o jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na kształt prostokąta i wykrawamy szklanką koła. Na tak przygotowane ciasto nakładamy mięso z rosołu połączone z cebulą i doprawione przyprawą do potraw Kucharek i formujemy bułeczki. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, miodem, oprószamy solą, przykrywamy serwetką i odkładamy w ciepłe miejsce na półgodziny.
4. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 20 minut, pieczemy na złoty kolor.
6. Zupę przygotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.