Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z czarnuszką i lnem

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 15 g
cukier 1 1/2 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
mąka pszenna 3 szklanki
woda letnia 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki
siemię lniane 2 łyżki
Czarnuszka nasiona Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z czarnuszką i lnem

Jedno jajko zostawiamy do posmarowania bułeczek.
Resztę składników wyrabiamy na jednolitą masę. Zostawiamy pod przykryciem aż podwoi swoją objętość.
Następnie ponownie wyrabiamy, dzielimy na połowę.
dzielimy każdą połówkę na 5 części.
W sumie mamy 10 bułeczek.
Obtaczamy w ziarnach lnu i czarnuszki.
Układamy na blaszce, czekamy aż znowu urosną.
Smarujemy rozbejtanym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku w temp. 220 stopni przez 15 minut aż ładnie się zarumienią.
Najlepsze z masłem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 04.04.2016 17:15
świetne bułeczki
iziona 02.03.2016 11:16
Smakowite bułeczki
MałaMi89 02.03.2016 10:09
Wspaniałe! Widać jakie puszyste ;)
gosia56 02.03.2016 09:54
super wytrawne bułeczki
Małgorzata Pin 02.03.2016 08:41
Idealne bułeczki na śniadanko.
Krzysztof15 02.03.2016 06:33
bardzo smaczne
Kuchenka 02.03.2016 00:13
uwielbiam takie domowe wypieki, chętnie skorzystam z przepisu
norweska20 01.03.2016 23:30
smakowita propozycja
Katrina.u 01.03.2016 22:58
pysznie wyglądają :)
barbara11561 01.03.2016 21:43
pyszne bułeczki:)bardo lubię dodatek czarnuszki na bułkach i chlebie:)
KORAL 01.03.2016 21:28
Z czarnuszką na pewno dobre :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak