Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe porzeczkowo-morelowe
Porzeczki, myjemy i obieramy, następnie miksujemy i podgrzewamy w garnku razem ze 100g cukru, aż do zagotowania. Zostawiamy do ostygnięcia. Z moreli wyjmujemy pestki, a w jej miejsce wkładamy nadzienie porzeczkowe.
Ciasto drożdżowe:
Masło podgrzewamy w rondelku, aż do roztopienia, dodajemy mleko i studzimy. Przekładamy do miseczki i dodajemy 2 jajka, olej, 40g cukru, szczyptę soli, drożdże i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy je w kształt wałka i kroimy w grube kawałki(mi wyszło 16). Z każdego kawałka formujemy placek, w środek wkładamy morele z porzeczkami i zlepiamy. Gotowe bułeczki układamy na blasze i smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem, posypujemy cukrem. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO !