Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe porzeczkowo-morelowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 700 g
jajko 3
mleko 3,2% 3/4 szklanki
masło 100 g
olej 1 łyżka
drożdże 70 g
cukier 150 g
sól szczypta
morele 300 g
porzeczki czarne 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe porzeczkowo-morelowe

Nadzienie:
Porzeczki, myjemy i obieramy, następnie miksujemy i podgrzewamy w garnku razem ze 100g cukru, aż do zagotowania. Zostawiamy do ostygnięcia. Z moreli wyjmujemy pestki, a w jej miejsce wkładamy nadzienie porzeczkowe.
Ciasto drożdżowe:
Masło podgrzewamy w rondelku, aż do roztopienia, dodajemy mleko i studzimy. Przekładamy do miseczki i dodajemy 2 jajka, olej, 40g cukru, szczyptę soli, drożdże i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy je w kształt wałka i kroimy w grube kawałki(mi wyszło 16). Z każdego kawałka formujemy placek, w środek wkładamy morele z porzeczkami i zlepiamy. Gotowe bułeczki układamy na blasze i smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem, posypujemy cukrem. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 23.10.2015 11:51
takiej bułeczce nikt się nie oprze
Jagódka77 06.03.2015 20:38
nie ma to jak domowy wypiek
Wafelek2601 16.09.2014 12:29
najlepsze domowe
Renata22 14.02.2014 20:12
kapitalne zestawienie;)
Łucja 25.07.2013 23:09
pyszne bułeczki z prawdziwie letnim wnętrzem :)
Mniam 22.07.2013 08:56
Bardzo dobre bułeczki.
iwi 21.07.2013 16:12
Puszne bułeczka
adelajda 21.07.2013 14:45
poproszę o jedną

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak