Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe do kebaba

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 gram
czosnek 5 ząbków
mąka 2 szklanki
przyprawy
jajko 2 szt.
ziemniaki ugotowane 2 łyżki
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe do kebaba

Kroki postępowania

1
Do letniej wody wrzucamy drożdże ,pokrojony w plasterki czosnek, szczyptę soli i cukru oraz szklankę mąki i ziemniaki wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia
Krok 1 - Bułeczki drożdżowe do kebaba foto
2
po około 30 minutach,gdy ciasto wyrośnie dokładamy pozostałą mąkę ,przyprawy i jajka znów wyrabiamy i zostawiamy na kolejne 15 minut.Po tym czasie formujemy kulki i układamy na wysmarowanej tłuszczem formie.
Krok 2 - Bułeczki drożdżowe do kebaba foto
3
Pieczemy około 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.Przed włożeniem do piekarnika silikonowym pędzelkiem smarujemy bułeczki wodą , by się nie zarumieniły podczas pieczenia . Po wyjęciu z piekarnika owijamy bułeczki folią aluminiową,by się nie zsychały i jak najdłużej zachowały ciepło.
Krok 3 - Bułeczki drożdżowe do kebaba foto
4
Bułeczki najlepiej smakują na ciepło.
Krok 4 - Bułeczki drożdżowe do kebaba foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 19.11.2012 07:51
super
Justyna/Dzastus 12.11.2012 13:08
Super, nigdy takich nie robiłam, choć pieczywo pieke non stop.
elficzna 09.09.2012 12:51
oooo to jest bardzo fajne i przydatne!
cukiereczek 09.09.2012 08:35
super
leonkot 09.09.2012 08:22
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak