Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 25 g
masło 50 g
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
mleki 250 ml
mąka pszenna 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe

Masło rozpuścic w garnku, dodac do niego mleko i podgrzac do temperwtury około 40 stopni. Drożdże rozkruszyc i dodac do nich odrobinę ciepłego mleka, mieszczac aż do rozpuszczenia drożdży. Dodac pozostałe mleko, sól, cukier i 2,5 szklanki mąki. Wyrabiac aż ciasto będzie głodkie i lśniące. opuszuc lekko mąka i zostawic na 0,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto przełożyc na stolnicę i wyrobic z pozostałą mąką. Formowac małe bułeczki o dowolnym kształcie. Układac na blaszkach zachowując odstęp. Pozostawic do wyrośnięcia na około 20 minut, po czym posmarowac roztrzepanym jajkiem i piec 8-10 minut w piekarniku ustawionym na termoobieg i temperaturę 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justa32 26.12.2011 15:02
bardzo apetycznie wyglądają
cukiereczek 09.12.2011 08:16
pysznie wygląda
Ela20 25.03.2011 18:58
Ależ smakowicie wyglądają :)
Gosia40 25.03.2011 16:01
Pyszne bułeczki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak