Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Bułeczki drożdżowe - można napisać - takie małe kłamstewko- "odchudzone pączki" - odchudzone, bo pieczone, nie smażone:)

Składniki:

Składniki na zaczyn:

drożdże 20 gramów
cukier 1 łyżeczka
mąka 1 łyżka
woda 4 łyżki

Pozostałe składniki:

mąka 3 szklanki
soliród 1 szczypta
cukier 4 łyżki
mleko 180 mililitrów
masło 2 łyżki
jogurt 250 gramów
cukier puder do posypania 3 łyżki
powidła 1 słoika
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Porada

Zamiast jogurtu można dać żółtka jajek.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe

Przygotuj zaczyn. W miseczce wymieszaj drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, 1/4 szklanki wody-rozmieszaj. Odstaw na 10 minut pod przykryciem (aż drożdże rusza). Podgrzej mleko, rozpuść w nim masło. W dużej misce (ja używam tej od robota) wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj zaczyn, jogurt oraz mleko z masłem. Wymieszaj hakiem robota lub łyżką. Misę przykryj, odstaw na godzinkę, żeby zwiększyło swoją objętość. Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przygotuj stolnicę, posyp mąką. Przy pomocy szpatułki lub ręką obsypaną mąką wyjmij delikatnie ciasto. Uformuj placek, ciasto delikatnie rozciągnij tak by placek ciasta miał grubość ok. 2 cm. Przygotuj blaszki, wyłóż je papierem do pieczenia. Szklanką lub okrągłą foremką wycinaj kółka (ja używam plastikowy kubek, a do wycinania malutkich placuszków ciasta-kieliszek). Przenieś ciasto ręką lub szpatułką na blaszki. Nagrzej piekarnik na 200 stopni (grzanie góra - dół). Blaszki z bułeczkami, przykryj ściereczkami i odstaw na 20 minut następnie włożyć do piekarnika. Piecz bułeczki, 9-10 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmij blaszki z piekarnika, nadziewaj szprycownicą z powidłem i posypuj cukrem pudrem. Życzę smacznego;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dotamisio 06.06.2023 16:30
⚠️sól- szczypta
Doradca Smaku 07.06.2023 08:08
Dzięki! Dodane do przepisu :)
Dotamisio 08.02.2019 14:19
Łączny czas oczekiwania na bułeczki- ponad godzinkę.Trzeba doliczyć czas wyrośnięcia ciasta, pieczenia bułeczek;)nie mam teraz jak edytować w przepisie;) Polecam wszystkim;)
bietka 01.02.2019 17:10
Smakowite te bułeczki, doskonała alternatywa dla smażonych pączków : )
Dotamisio 01.02.2019 19:09
Pewnie:) tradycyjne pączki też oczywiście lubię troszkę znany jednak nie zaszkodzi:)
Bożena Matuszczyk 01.02.2019 13:19
Smacznie i pomysłowo.;)
Dotamisio 01.02.2019 19:09
Dziękuję;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak