Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Bułeczki drożdżowe - można napisać - takie małe kłamstewko- "odchudzone pączki" - odchudzone, bo pieczone, nie smażone:)

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na zaczyn:

  • drożdże

    20 gramów
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mąka

    1 łyżka
  • woda

    4 łyżki

Pozostałe składniki:

  • mąka

    3 szklanki
  • soliród

    1 szczypta
  • cukier

    4 łyżki
  • mleko

    180 mililitrów
  • masło

    2 łyżki
  • jogurt

    250 gramów
  • cukier puder do posypania

    3 łyżki
  • powidła

    1 słoika
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotuj zaczyn. W miseczce wymieszaj drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, 1/4 szklanki wody-rozmieszaj. Odstaw na 10 minut pod przykryciem (aż drożdże rusza). Podgrzej mleko, rozpuść w nim masło. W dużej misce (ja używam tej od robota) wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj zaczyn, jogurt oraz mleko z masłem. Wymieszaj hakiem robota lub łyżką. Misę przykryj, odstaw na godzinkę, żeby zwiększyło swoją objętość. Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przygotuj stolnicę, posyp mąką. Przy pomocy szpatułki lub ręką obsypaną mąką wyjmij delikatnie ciasto. Uformuj placek, ciasto delikatnie rozciągnij tak by placek ciasta miał grubość ok. 2 cm. Przygotuj blaszki, wyłóż je papierem do pieczenia. Szklanką lub okrągłą foremką wycinaj kółka (ja używam plastikowy kubek, a do wycinania malutkich placuszków ciasta-kieliszek). Przenieś ciasto ręką lub szpatułką na blaszki. Nagrzej piekarnik na 200 stopni (grzanie góra - dół). Blaszki z bułeczkami, przykryj ściereczkami i odstaw na 20 minut następnie włożyć do piekarnika. Piecz bułeczki, 9-10 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmij blaszki z piekarnika, nadziewaj szprycownicą z powidłem i posypuj cukrem pudrem. Życzę smacznego;)

Dotamisio
Zamiast jogurtu można dać żółtka jajek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Dotamisio

08.02.2019 14:19
Łączny czas oczekiwania na bułeczki- ponad godzinkę.Trzeba doliczyć czas wyrośnięcia ciasta, pieczenia bułeczek;)nie mam teraz jak edytować w przepisie;) Polecam wszystkim;)

bietka

01.02.2019 17:10
Smakowite te bułeczki, doskonała alternatywa dla smażonych pączków : )

Dotamisio

01.02.2019 19:09
Pewnie:) tradycyjne pączki też oczywiście lubię troszkę znany jednak nie zaszkodzi:)

Bożena Matuszczyk

01.02.2019 13:19
Smacznie i pomysłowo.;)

Dotamisio

01.02.2019 19:09
Dziękuję;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat