Bułeczki do czerwonego barszczyku

Bułeczki do czerwonego barszczyku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    50 g
  • pomidor

    1 szt
  • olej do smażenia

    50 ml
  • mielone mięso

    200 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • szczypiorek posiekany

  • sól

  • pieprz

  • bułka

    4 szt
  • cebula

    1 szt
  • ser żółty

    100 (ostry)
  • koncentrat pomidorowy

    1 (30%)
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Bułeczki do czerwonego barszczyku

Pomidora sparzyć obrać ze skórki, pokroić. Cebulę i czosnek posiekać. Na rozgrzanym oleju przesmażamy czosnek, cebulę, jak się zeszkli, dodać pomidora i koncentrat pomidorowy. Dusić kilka minut. Z bułeczek odcinamy z góry każdej bułeczki cienki plasterek, wydrążyć miąższ. Bułki opiekać w rozgrzanym piekarniku, przez kilka minut. Wydrążony miąższ mieszamy z mięsem, doprawić solą i pieprzem, obsmażyć na oleju. Bułki smarujemy od wewnątrz masłem, dodajemy po trochu sosu pomidorowego i nałożyć do nich masę mięsną. Polewamy pozostałym sosem, posypać połową sera. Bułeczki zamknąć czapeczkami, posmarowane masłem i posypane resztą sera. Bułeczki włożyć do piekarnika, zapiekać przez 5 minut w 180 stop. Gotowe bułeczki posypać zieleniną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Ewa111 06.10.2010 12:56
bardzo dobry pomysł ,wykorzystam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat