Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki dla dzieci

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 40 dag
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
sól 1 szczypta
jajko 1 sztuka
drożdże 5 dag
olej 2 łyżki
mleko 180 ml
Nadzienie:
biały ser 20 dag
cukier 3 łyżki
budyń śmietankowy 1 sztuka
jagody 2 łyżki
DODATKOWO:
jajko 1 sztuka
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki dla dzieci

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na kilka minut. Mąkę przesiać i wymieszać z solą i cukrem, dodać jajko, olej oraz drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto po wyrośnięciu jest bardzo plastyczne.
Nadzienie:
Biały ser utrzeć z cukrem (nie musi być idealnie gładki), następnie wymieszać z budyniem i na koniec ostrożnie z jagodami. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wyciąć krążki na każdym ułożyć nadzienie i zlepić malutkie, okrągłe bułeczki.
Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blaszce w niewielkich odstępach, pomiędzy bułeczki wkładamy wałeczki z ciasta i z mniejszych kuleczek robimy oczy całość formujemy tak, aby po upieczeniu wyglądało to jak bajkowy "robaczek". Ubijamy jajko i smarujemy naszego "robaczka", dodatkowo pod głowę podkładamy malutką foremkę od babeczek. Odstawiamy jeszcze na 15 min i pieczemy w temp. 180 st około 25 min, po upieczeniu i przestudzeniu udekorować kolorowym lukrem i cukierkami.
Podajemy w całości i dzieci same sobie odrywają po jednej bułeczce.
Taka porcja ciasta starcza na dwa takie "robaczki"

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 29.04.2016 18:05
Jakie kolorowe....
Grazyna0211 18.12.2015 10:20
fajne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak