Bułeczki dla dzieci

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    40 dag
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    1 sztuka
  • drożdże

    5 dag
  • olej

    2 łyżki
  • mleko

    180 ml
  • Nadzienie:

  • biały ser

    20 dag
  • cukier

    3 łyżki
  • budyń śmietankowy

    1 sztuka
  • jagody

    2 łyżki
  • DODATKOWO:

  • jajko

    1 sztuka
  • lukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na kilka minut. Mąkę przesiać i wymieszać z solą i cukrem, dodać jajko, olej oraz drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto po wyrośnięciu jest bardzo plastyczne.
Nadzienie:
Biały ser utrzeć z cukrem (nie musi być idealnie gładki), następnie wymieszać z budyniem i na koniec ostrożnie z jagodami. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wyciąć krążki na każdym ułożyć nadzienie i zlepić malutkie, okrągłe bułeczki.
Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blaszce w niewielkich odstępach, pomiędzy bułeczki wkładamy wałeczki z ciasta i z mniejszych kuleczek robimy oczy całość formujemy tak, aby po upieczeniu wyglądało to jak bajkowy "robaczek". Ubijamy jajko i smarujemy naszego "robaczka", dodatkowo pod głowę podkładamy malutką foremkę od babeczek. Odstawiamy jeszcze na 15 min i pieczemy w temp. 180 st około 25 min, po upieczeniu i przestudzeniu udekorować kolorowym lukrem i cukierkami.
Podajemy w całości i dzieci same sobie odrywają po jednej bułeczce.
Taka porcja ciasta starcza na dwa takie "robaczki"

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 29.04.2016 18:05
Jakie kolorowe....
Grazyna0211 18.12.2015 10:20
fajne bułeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat