Bułeczki czosnkowe z ziołami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 2%

    350 ml
  • ząbek czosnku

    10
  • drożdże świeże

    30 g
  • mąka pszenna

    500 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • posiekane listki tymianku

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    5 łyżek
  • jajko

    1
  • mleko

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do mleka i zagotowujemy. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy mleko będzie już letnie dodajemy drożdże i zaczyn odstawiamy na 10 min.

Mąkę przesiewamy do miski z solą i ziołami. Wlewamy zaczyn i zagniatamy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek. Miskę z ciastem odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce.

Z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej silikonową matą lub wyłożonej pergaminem. Blachę z bułkami odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki nacinamy "na krzyż" i delikatnie smarujemy jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Na dno piekarnika wstawiam naczynie żaroodporne z gorącą wodą.

Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez ok. 20 minut. Studzimy na kratce.
slodkieniebo
Bułki smakują najlepiej z serem i z ulubionym sosem. Przepis zmodyfikowałam do własnych potrzeb, a w oryginale przepis pochodzi z Brød: 100 lækre opskrifter.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 15.10.2015 23:12
fajny przepis
jasiek 15.10.2015 19:02
świetne do sałatek
IZABELA29 15.10.2015 18:25
fajnusie bułeczki
joannaa24 15.10.2015 18:10
Fajne, lubię czosnkowe pieczywo
cukiereczek 15.10.2015 17:19
domowe pachnące bułeczki
Margo1 15.10.2015 14:03
Takich czosnkowych jeszcze nie jadłam i nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat