Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki czosnkowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko ciepłe 1,25 szklanki
drożdże świeże 25 g
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna typ 1850 razowa 1/2 szklanki
otręby pszenne 1/2 szklanki
sól 1 łyżeczka
mąka pszenna typ 650 3,5 szklanki
czosnek 3 ząbki
maślanka 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki czosnkowe

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut.
Krok 1 - Bułeczki czosnkowe foto
2
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i wymieszać.
Krok 2 - Bułeczki czosnkowe foto
3
Do sypkich składników dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozczyn drożdżowy i maślankę.
Krok 3 - Bułeczki czosnkowe foto
4
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Bułeczki czosnkowe foto
5
Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na 6-8 części, każdą uformować w okrągłą bułeczkę i ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Bułeczki odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 5 - Bułeczki czosnkowe foto
6
Piec w 200 stopniach przez ok. 20-25 minut (aż się ładnie zrumienią).
Krok 6 - Bułeczki czosnkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 15.07.2015 23:47
Pyszne bułeczki
Renataj 15.07.2015 23:40
Pyszne domowe pieczywo czosnkowe nigdy się u mnie nie zmarnuje:)
jasiek 15.07.2015 14:08
przepyszne i idealne do sałatek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak