Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki czosnkowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

drożdże 25 dag
cukier 1/2 łyżki
jogurt naturalny 1/2 łyżki
woda letnia 1/2 szkl
mąka 250 g
olej 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki

masło czosnkowe

masło 50 g
czosnek ząbki 4
natka pietruszki 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki czosnkowe

Kroki postępowania

1
Jogurt lekko podgrzewamy i łączymy z cukrem i drożdżami, najlepiej przy użyciu widelca. Odczekujemy ok. 10 minut. Mąkę łączymy z olejem, wodą, solą oraz rozczynem drożdżowym i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę. Przykrywamy ścierką i odstawiamy do lodówki na co najmniej 10 godzin.
Krok 1 - Bułeczki czosnkowe foto
2
Po wyjęciu z lodówki, wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy w kulkę.
Krok 2 - Bułeczki czosnkowe foto
3
Formujemy kształt bułek, a następnie robimy nacięcia, w które będziemy wkładać masło czosnkowe.
Krok 3 - Bułeczki czosnkowe foto
4
Masło czosnkowe nożem wkładamy w nacięte miejsca. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wierzch możemy posmarować roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 25 minut.
Krok 4 - Bułeczki czosnkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 09.09.2014 07:57
smaczne buleczki
halina17 07.09.2014 19:57
Apetycznie wyglądają.
reniatka 07.09.2014 19:31
Mmmm ale musza byc pyszne...
agnieszka214 07.09.2014 19:29
mogłabym takie bułeczki zjesc odrazu
wwwiolka 07.09.2014 18:29
Bardzo apetyczne.
Sroczka 07.09.2014 18:03
Ależ te bułeczki musiały być pyszne.
Stenka 07.09.2014 14:47
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak