Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki czosnkowe.

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 260 gram
masło klarowane 30 gram
drobny cukier 10 gram
sól 1,5 łyżeczki
miękkie masło 70 gram
czosnek 5 ząbków
pietruszka do smaku
drożdże suche 1 łyżeczka
mąka chlebowa 400 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki czosnkowe.

Wszystkie składniki na ciasto ( mąkę, masło klarowane, mleko, sól,cukier i drożdże) umieścić w misce i wyrobić ręcznie. Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości ok 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 kulek,każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przygotować nadzienie
wszystkie składniki rozetrzeć widelcem. Włożyć do woreczka, w którym odetniecie róg.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć dwa razy na ukos i wycisnąć w to miejsce nadzienie. Posypać solą gruboziarnistą.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 25-30 minut. Najlepiej smakują na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 30.05.2013 13:12
Piękne te Twoje bułeczki :)
iziona 30.05.2013 08:20
Wspaniałe i apetyczne bułeczki
Stenka 29.05.2013 14:40
chętnie bym zjadła
jozefinach 29.05.2013 11:33
Uwielbiam domowe pieczywo.
IwonaDD 29.05.2013 10:37
bardzo aromatyczne pieczywo - pycha!
matesko 29.05.2013 10:22
ciekawy przepis
Mniam 29.05.2013 07:25
Chętnie bym takie zjadła, muszą być pyszne.
eMMe 28.05.2013 22:17
z chęcią takie upiekę kiedyś :)
Renata9 28.05.2013 19:57
pyszne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak