Bułeczki czosnkowe.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    260 gram
  • masło klarowane

    30 gram
  • drobny cukier

    10 gram
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • miękkie masło

    70 gram
  • czosnek

    5 ząbków
  • pietruszka

    do smaku
  • drożdże suche

    1 łyżeczka
  • mąka chlebowa

    400 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto ( mąkę, masło klarowane, mleko, sól,cukier i drożdże) umieścić w misce i wyrobić ręcznie. Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości ok 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 kulek,każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przygotować nadzienie
wszystkie składniki rozetrzeć widelcem. Włożyć do woreczka, w którym odetniecie róg.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć dwa razy na ukos i wycisnąć w to miejsce nadzienie. Posypać solą gruboziarnistą.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 25-30 minut. Najlepiej smakują na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aisoglam 30.05.2013 13:12
Piękne te Twoje bułeczki :)
iziona 30.05.2013 08:20
Wspaniałe i apetyczne bułeczki
Stenka 29.05.2013 14:40
chętnie bym zjadła
jozefinach 29.05.2013 11:33
Uwielbiam domowe pieczywo.
IwonaDD 29.05.2013 10:37
bardzo aromatyczne pieczywo - pycha!
matesko 29.05.2013 10:22
ciekawy przepis
Mniam 29.05.2013 07:25
Chętnie bym takie zjadła, muszą być pyszne.
eMMe 28.05.2013 22:17
z chęcią takie upiekę kiedyś :)
Renata9 28.05.2013 19:57
pyszne bułeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat