Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki czosnkowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa 400 gram
jajko 1 sztuka
oliwa 1/5 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
mleko ciepłe 190 mililitrów
masło czosnkowe
drożdże świeże 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki czosnkowe

Drożdże dokładnie dorprowadzić w 100ml płynu z łyżeczką cukru i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi a nawet potroi swoją objętość.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę, białko. Wyrobić elastyczne ciasto, a potem długo wyrabiac, by ciasto było dobrze napowietrzone.

Odłożyć do miski, do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić objętość.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Zrobić masło ziołowe: miękkie masło wymieszać w dużą ilością zmiażdżonego czosnku i drobno posiekanym koperkiem, odstawić, ale nie do lodówki.



Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i z wyrośniętego ciasta uformować podłużne bagietki, ponownie zostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na około 15 minut.

Po tym czasie każdą bagietkę posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i każdą bagietkę delikatnie naciąć.

Wstawić do piekarnika i piec aż do zarumienienia, czyli około 10-15 minut.

Upieczone bagietki od razu wyjąć z piekarnika i ponacinać ostrym nożem wszerz na skos (jak na zdjęciu) i do każdego nacięcia nakładać nożem solidną ilość masła czosnkowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak