Bułeczki cynamonowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3,5 szklanki
  • cukier drobny

    1/2 szklanki
  • cukier wanilioowy

    1 opakowanie
  • mleko ciepłe

    2/3 szklanki
  • drożdże

    5 dag
  • żółtka

    2 sztuki
  • masło

    3 łyżki
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczki
  • rodzynki

    5 łyżek
  • orzechy

    3 łyżki
  • migdały

    2 łyżki
  • Imbir mielony Prymat

    2/3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zrobić zaczyn drożdżowy: podgrzać mleko do temp. ok. 35˚C, wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i odstawić na ok. 10 minut do „ruszenia się”. W miedzy czasie można roztopić masło i zacząć schładzać.
Mąkę przesiać, wymieszać z cynamonem i imbirem, cukrem i cukrem waniliowym. Wlać zaczyn drożdżowy i zacząć wyrabiać. Następnie dodać żółtka roztrzepane widelcem, dalej wyrabiając. Dodać roztopiony tłuszcz. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki (ewentualnie dodać jeszcze trochę mąki). W czasie tego wyrabiania dodać bakalie. Odstawić kolejny raz do wyrośnięcia ciasta w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia kłaść w odstępach formowane kulki o średnicy ok. 5cm. Przed włożeniem do piekarnika można posmarować je z wierzchu mlekiem.
Piec w temp. 180˚C (ja wstawiam już do średnio wygrzanego piekarnika) do złotego koloru ok. 20 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Brigitte 16.12.2011 07:57
muszą byc pyszne z pieczonym jablkiem :)
marzencia2007 04.06.2011 12:09
muszę wypróbować ;]
haniaa 09.11.2010 11:13
są:) ale wymagają \"serca\" w czasie wyrabiania ciasta, bo wtedy wychodzą najlepsze :)
Martysia 09.11.2010 09:58
Muszą być smaczne :)
Grażyna13 09.11.2010 09:52
Super, podobają mi się :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat