Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki cynamonowe
Mąkę przesiać, wymieszać z cynamonem i imbirem, cukrem i cukrem waniliowym. Wlać zaczyn drożdżowy i zacząć wyrabiać. Następnie dodać żółtka roztrzepane widelcem, dalej wyrabiając. Dodać roztopiony tłuszcz. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki (ewentualnie dodać jeszcze trochę mąki). W czasie tego wyrabiania dodać bakalie. Odstawić kolejny raz do wyrośnięcia ciasta w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia kłaść w odstępach formowane kulki o średnicy ok. 5cm. Przed włożeniem do piekarnika można posmarować je z wierzchu mlekiem.
Piec w temp. 180˚C (ja wstawiam już do średnio wygrzanego piekarnika) do złotego koloru ok. 20 minut.