Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki cynamonki

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE

drożdże świeże 20 g
mąka 2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
masło 1/4 kostki
jajko 1 sztuka
cukier 3 łyżki
sól 1 szczypta

NADZIENIE

masło 1/4 kostki
cynamon 2 łyżeczki
cukier 3 łyżki

Dodatkowo

jajko 1 sztuka
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki cynamonki

Kroki postępowania

1
Z odrobiny mąki, cukru, mleka i świeżych drożdży zrobić rozczyn. Odstawić na ok 15 min, żeby drożdże się "ruszyły". Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Pozostawić do podwojenia objętości na około 1 - 1,5h. Przygotować cynamonowe nadzienie - masło rozpuścić, dodać cukier i cynamon, dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Gdy ciasto już wyrośnie wyjąć je na stolnicę, podsypać lekko mąką i rozwałkować na duży blat.
Krok 1 - Bułeczki cynamonki foto
4
Powstały blat posmarować nadzieniem cynamonowym. Zawinąć jak roladę i pokroić w kawałki o grubości ok 2-3cm.
Krok 2 - Bułeczki cynamonki foto
5
Ułożyć na blasze i posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Piec ok 15 min w temp 180 C.
Krok 3 - Bułeczki cynamonki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 07.01.2015 14:01
Bardzo smakowite, lubię cynamon.
Wacław 07.01.2015 10:51
pyszna przekąska :-)
ben-ka 07.01.2015 09:42
Muszą być pyszne!
wwwiolka 06.01.2015 20:29
Pięknie się prezentują.
alaaa 06.01.2015 20:17
już wyobrażam sobie ten zapach w kuchni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak