Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki cięte

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże świeże 20 g
kefir 200 g
cukier brązowy 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
mąka pszenna typ 450 460 g
jajko 1 szt
białko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki cięte

Kroki postępowania

1
Drożdże połączyć z brązowym cukrem.
Krok 1 - Bułeczki cięte foto
2
Następnie dodać pozostałe składniki-poza olejem!!! (kefir w temp. pokojowej) i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia.
Krok 2 - Bułeczki cięte foto
3
Olej przelać na blat, przełożyć ciasto, przerobić z olejem i uformować wałek wielkości ok. 60x8 cm.
Krok 3 - Bułeczki cięte foto
4
Ciąć bułeczki.
Krok 4 - Bułeczki cięte foto
5
Następnie obficie posypać mąką i przenieść na blachę. Pozostawić na kwadrans do napuszenia.
Krok 5 - Bułeczki cięte foto
6
Piec w temp. 200 stopni przez ok. 15 min.
Krok 6 - Bułeczki cięte foto
7
Bułeczki na kolację lub śniadanie...gotowe!!!
SMACZNEGO!
Krok 7 - Bułeczki cięte foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 04.07.2017 20:03
Pyszne bułeczki
adelajda 04.07.2017 19:57
dobre domowe pieczywo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak