Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki cebulowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 400 gram
drożdże świeże 50 gram
jajko 1 sztuka
oliwa 1,5 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
olej 2 łyżki
woda 190 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki cebulowe

Rozczyn: drożdże dokładnie rozprowadzić w 100 ml wody z łyżeczką cukru. Odstawić, aż rozczyn zacznie pracować i mocno rosnąć. NIE MIESZAĆ.

Mąkę przesiać, dodać sól, resztę i wody, oliwę, białko (żółtko odłożyć). Dodać rozczyn i wyrabiać długo, elastyczne ciasto.

W międzyczasie posiekać cebulę i podsmażyć na złoto na oleju. Odcedzić na sitku i jeszcze ciepłą dodać do ciasta, ponownie wyrobić. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce (50° w piekarniku).
Po tym czasie uformować bułeczki i kłaść je na papierze do pieczenia na blasze. Odstawić na kolejne 15 minut.

Gdy podrosną, posmarować delikatnie roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piec 10-15 minut w 200° na środkowym poziomie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 30.09.2012 19:16
znakomicie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak