Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki bankietowe
1. Zacznij od zrobienia zaczynu z drożdży. W miseczce rozpuść drożdże z 1/3 szklanki ciepłego mleka i cukrem. Odłóż na 5 minut, żeby drożdże mogły urosnąć.
2. W misce od miksera wymieszaj mąki z solą i przyprawą do pizzy.
3. Dodaj zaczyn drożdżowy i pozostałe lekko ciepłe mleko (1/3 szklanki).
4. W trakcie wyrabiania ciasta, dodaj oliwę.
5. Wyrabiaj ciasto około 5 minut.
6. Przygotuj miskę - lekko spryskaj olejem i przełóż ciasto do środka. Przykryj folią spożywczą i odłóż na godzinę w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Farsz: Farsz można przygotować dzień wcześniej i trzymać go w lodówce.
1. Posiekaj drobno pieczarki. Najlepiej jest to zrobić przy pomocy malaksera. Zaoszczędzisz dużo czasu i wysiłku.
2. Na dużej patelni albo najlepiej w woku rozpuść masło z olejem.
3. Dodaj pieczarki i smaż, aż woda lekko z nich odparuje.
4. Dodaj koperek drobno posiekany, chili, paprykę i dopraw solą i pieprzem.
5. Smaż aż masa pieczarkowa będzie zwarta i woda odparuje, około 15 minut.
6. Odstaw do ostudzenia.
Bułeczki:
1. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 200°C.
2. Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóż je na oproszoną mąką stolnicę. Wyrób i rozwałkuj na grubość około 5 mm.
3. Wytnij kółka obręczą do ciasteczek o średnicy 7 cm.
4. Nałóż niecałą łyżeczkę farszu na każdy krążek, zwiń w sakiewkę i ułóż „szwem” do dołu na blasze do pieczenia uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Kiedy już przygotujesz wszystkie bułeczki, przykryj je wilgotną ściereczką i pozwól odrobinę wyrosnąć. Ja zazwyczaj pozostawiam je, aż piekarnik uzyska właściwą temperaturę.
6. Piecz około 10-15 minut, aż bułeczki dostaną "lekko złotego rumieńca".
7. Podawaj od razu do zupy bądź mięsa albo jako zimna zakąskę.
Smacznego!
Zapraszam na www.sandrabakesaparty.awsome.pl