Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki bankietowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 20 gram
mleko 160 mililitrów
cukier 1 łyżeczka
mąka żytnia 1 szklanka
mąka razowa 110 gram
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat 1 łyżeczka
pieczarki 500 gram
koperek 2 łyżeczki
masło 1 łyżka
olej do smażenia 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku 5 gram
papryczka chili 2 gramy
Pieprz czarny mielony Prymat 5 gram
oliwa 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki bankietowe

Ciasto na pizzę:

1. Zacznij od zrobienia zaczynu z drożdży. W miseczce rozpuść drożdże z 1/3 szklanki ciepłego mleka i cukrem. Odłóż na 5 minut, żeby drożdże mogły urosnąć.

2. W misce od miksera wymieszaj mąki z solą i przyprawą do pizzy.

3. Dodaj zaczyn drożdżowy i pozostałe lekko ciepłe mleko (1/3 szklanki).

4. W trakcie wyrabiania ciasta, dodaj oliwę.

5. Wyrabiaj ciasto około 5 minut.

6. Przygotuj miskę - lekko spryskaj olejem i przełóż ciasto do środka. Przykryj folią spożywczą i odłóż na godzinę w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.

Farsz: Farsz można przygotować dzień wcześniej i trzymać go w lodówce.

1. Posiekaj drobno pieczarki. Najlepiej jest to zrobić przy pomocy malaksera. Zaoszczędzisz dużo czasu i wysiłku.

2. Na dużej patelni albo najlepiej w woku rozpuść masło z olejem.

3. Dodaj pieczarki i smaż, aż woda lekko z nich odparuje.

4. Dodaj koperek drobno posiekany, chili, paprykę i dopraw solą i pieprzem.

5. Smaż aż masa pieczarkowa będzie zwarta i woda odparuje, około 15 minut.

6. Odstaw do ostudzenia.

Bułeczki:

1. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 200°C.

2. Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóż je na oproszoną mąką stolnicę. Wyrób i rozwałkuj na grubość około 5 mm.

3. Wytnij kółka obręczą do ciasteczek o średnicy 7 cm.

4. Nałóż niecałą łyżeczkę farszu na każdy krążek, zwiń w sakiewkę i ułóż „szwem” do dołu na blasze do pieczenia uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

5. Kiedy już przygotujesz wszystkie bułeczki, przykryj je wilgotną ściereczką i pozwól odrobinę wyrosnąć. Ja zazwyczaj pozostawiam je, aż piekarnik uzyska właściwą temperaturę.

6. Piecz około 10-15 minut, aż bułeczki dostaną "lekko złotego rumieńca".

7. Podawaj od razu do zupy bądź mięsa albo jako zimna zakąskę.

Smacznego!

Zapraszam na www.sandrabakesaparty.awsome.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 26.01.2013 16:15
pyszności
goofy9 23.01.2013 21:39
wyglądają apetyczne
tomek18 13.01.2013 10:34
super
AGNIESZKA144 06.01.2013 18:43
pyszne
Laila2786 10.12.2012 15:11
wyglądają tak słodko
iziona 07.11.2012 21:43
No proszę jakie piękne bułeczki :)
wiola333 07.11.2012 13:49
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak