Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczka z jajem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bułka 1 szt
jajko 1 szt
ser żółty 1 plaster
tłuszcz do smażenia 1 łyżka
sól do smaku
natka pietruszki do smaku
paprka ostra do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczka z jajem

1. Robimy w bułce dziurę na wylot, jeśli bułka jest duża można z ciąć trochę z góry.
2. Kładziemy bułkę na patelnię z tłuszczem.
3. Wbijamy jajko do środka bułki, przytrzymując ją chwilę tak aby jajko nie wyleciało dołem zanim się zacznie ścinać.
4. Sypiemy na jajko przyprawy.
5. Gdy jajko dobrze zetnie się od dołu, delikatnie przekręcamy bułkę na drugą stronę i przykrywamy serem żółtym.
6. Przykrywamy patelnię i chwilę smażymy na małym ogniu aż ser się zetnie.
7. Podajemy z keczupem, idealnie jest jeśli żółtko jest płynne.
Bułeczkę można zastąpić grubym plastrem bułki wrocławskiej, a z resztek bułki można zrobić pyszne grzaneczki np do zupy.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 26.01.2013 22:18
ekstra pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak