Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bukiet jarzyn

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brukselka 300 g
masło 2 łyżki
sól i pieprz
brokuły 300 g
masło 1 łyżka
kalafior 1 szt mała
kminek szczypta
sól
olej
fasolka szparagowa 250 g
masło 1 łyżka
marchewka 1 szt
pietruszka 0,5 szt
seler 0,5 szt
sól i pieprz
masło 1 łyżka
kapusta młoda 0,5 główki małej
olej
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 szczypta
koperek 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
zielony szczypiorek 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bukiet jarzyn

Kroki postępowania

1
Brukselkę obrać z wierzchnich zwiędniętych liści, umyć, osuszyć. Masło rozpuścić na patelni do zrumienienia, wrzucić brukselkę smażyć na wolnym ogniu przez 8 minut. Brukselkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Bukiet jarzyn foto
2
Brokuł podzielić na różyczki. Ugotować we wrzącej i osolonej wodzie przez ok.6 minut. Wyjąć brokuły z wody, osączyć, podsmażyć na 1 łyżce masła.
Krok 2 - Bukiet jarzyn foto
3
Kalafiora obrać z liści, włożyć do garnka, zalać wrzącą i osoloną wodą, dodać kminek, gotować na półmiękko. Wyjąć kalafiora, osączyć, włożyć na głęboki olej, obsmażyć.
Krok 3 - Bukiet jarzyn foto
4
Fasolkę szparagową umyć osączyć, włożyć na rozgrzane masło, smażyć na wolnym ogniu do miękkości, osolić do smaku.
Krok 4 - Bukiet jarzyn foto
5
Marchewkę, selera pokroić w kostkę, pietruszkę obrać, osuszyć, pokroić na cienkie piórka, włożyć na rozgrzane masło, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Bukiet jarzyn foto
6
Kapustę cienko poszatkować. Włożyć na rozgrzany olej, smażyć na wolnym ogniu, doprawić solą czosnkową,wymieszać. Koperek natkę pietruszki i szczypiorek umyć, osączyć, cienko pokroić.
Krok 6 - Bukiet jarzyn foto
7
Na półmisku ułożyć warzywa z patelni, obsypać w koło pokrojoną zieleniną. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Krok 7 - Bukiet jarzyn foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 27.10.2013 15:37
zdrowy półmisek
SylwiaMagdaSabin 12.09.2013 10:08
bardzo zdrowe
biatriss 28.07.2013 15:52
warzywka każdy lubi;)
Margaretkaw 19.07.2013 10:25
Pycha, idealny zestaw :)
Melania 18.07.2013 19:55
Super pomysł na letnie danie :)
Kuchenka 11.07.2013 17:18
samo zdrowie
Stenka 05.07.2013 13:04
smaczne i zdrowe
as28 21.05.2013 17:52
mniam mniam
Małgorzata106 15.05.2013 21:38
same pyszności
Iwona32 21.04.2013 16:25
to co ja lubie mniam:)
zielonamorelka 10.04.2013 13:24
to już nawet nie bukiet a cała grządka hehe
Aannkaa82 15.03.2013 23:01
Znam kogoś kto bardzo by się ucieszył gdyby postawic przed nim taki półmisek :). Bardzo mi sie ten pomysł spodobał. Wygląda rewelacyjnie.
alinka45 04.08.2012 11:07
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak