Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bukiet dla damy

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

niezbyt dużych buraków ćwikłowych 6-8
jajek 5
cebula biała 1
ogórki konserwowe 3
pęczka szczypiorku cienkiego 1/2
pęczka natki pietruszki 1/2
pęczka koperku 1/2
łyżki gęstego majonezu 2-3
z jednej cytryny sok
Pieprz biały mielony Prymat do smaku:
sól do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Bukiet dla damy

Buraczki wyszorowałam pod bieżącą wodą i ugotowałam (trwało to ok. 40 min.). Po ostudzeniu obrałam je ze skórki, przycięłam oba końce (jeden aby później ładnie stały na talerzu a drugi żeby było wygodniej wyciąć wnętrze) i łyżeczką wydrążyłam środek zostawiając ścianki grubości ok. 3-4 mm. Brzegi nacięłam nożykiem tworząc płatki. Te \"miseczki\" oprószyłam delikatnie z obu stron miałką solą i skropiłam sokiem z cytryny. Kiedy buraki się gotowały w drugim garnuszku ugotowałam jajka, na twardo. Gdy wystygły w zimnej wodzie obrałam je i pokroiłam w kostkę - jedno żółtko zostawiłam do dekoracji. Cebulę także pokroiłam drobno, w kosteczkę, przelałam wrzątkiem na sicie i bardzo dokładnie osączyłam. Pokroiłam też ogórki. Posiekałam połowę natki (kilka gałązek do dekoracji), koperek i szczypiorek. Pokrojone składniki po kolei przekładałam do miski. Dodałam do nich majonez i przyprawiłam solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszałam. Tą sałatką napełniłam \"kwiaty\" buraczane i ułożyłam je na półmisku wśród liści sałaty, cykorii i natki. Środek każdego kwiatka posypałam rozkruszonym żółtkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

leonkot 21.12.2011 14:24
prześliczny jest :)
Joanna108
Joanna108 16.12.2010 17:14
Przecudne !!!
Izabela/bella81 10.11.2010 22:46
pięknie wygląda:)
bogumiła3 19.09.2010 12:35
super
Ewa104 31.08.2010 11:09
Rewelacyjna przekąska.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak