Ewa

Bugaje z sosem śliwkowo-czekoladowym z cynamonową nutą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Na sos:

  • śliwki

    0,5 kg
  • cukier

    3-4 łyżki
  • cynamon

    szczypta
  • czekolada gorzka

    100 g
  • masło

    łyżka
  • mleko

    3 łyżki
  • Bugaje:

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • sól

    szczypta
  • cukier

    3-4 łyżki
  • żółtko jajek

    1
  • Soda oczyszczona Prymat

    3/4 - 1/2 łyżeczki
  • kwaśna śmietana

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos:
Śliwki pozbawiamy pestek, zagotowujemy z cukrem na łyżce masła, dodajemy pokruszoną czekoladę, mleko i cynamon. Gotujemy na niewielkim ogniu do momentu uzyskania gęstego sosu.

Bugaje:
Z podanych składników wyrabiamy gęste ciasto (mąkę, sól, cukier i sodę dobrze ze sobą mieszamy, dodajemy śmietanę i żółtko). Z ciasta formujemy okrągłe placuszki.
Pieczemy na odrobinie oleju na wolnym ogniu, powoli, żeby ciasto dobrze się przepiekło. Podajemy z sosem śliwkowo-czekoladowym oraz serkiem mascarpone (250 g serka mascarpone + sok z połowy cytryny + łyżka cukru waniliowego). Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 23.11.2013 21:09
musi być smaczne
Jadwiga/Jaga85 24.09.2013 19:57
Zapowiada się pysznie!!
sylwia_mc 24.09.2013 17:56
To musi smakować genialnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat