Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bugaje z sosem śliwkowo-czekoladowym z cynamonową nutą

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na sos:
śliwki 0,5 kg
cukier 3-4 łyżki
cynamon szczypta
czekolada gorzka 100 g
masło łyżka
mleko 3 łyżki
Bugaje:
mąka pszenna 2 szklanki
sól szczypta
cukier 3-4 łyżki
żółtko jajek 1
Soda oczyszczona Prymat 3/4 - 1/2 łyżeczki
kwaśna śmietana 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Bugaje z sosem śliwkowo-czekoladowym z cynamonową nutą

Sos:
Śliwki pozbawiamy pestek, zagotowujemy z cukrem na łyżce masła, dodajemy pokruszoną czekoladę, mleko i cynamon. Gotujemy na niewielkim ogniu do momentu uzyskania gęstego sosu.

Bugaje:
Z podanych składników wyrabiamy gęste ciasto (mąkę, sól, cukier i sodę dobrze ze sobą mieszamy, dodajemy śmietanę i żółtko). Z ciasta formujemy okrągłe placuszki.
Pieczemy na odrobinie oleju na wolnym ogniu, powoli, żeby ciasto dobrze się przepiekło. Podajemy z sosem śliwkowo-czekoladowym oraz serkiem mascarpone (250 g serka mascarpone + sok z połowy cytryny + łyżka cukru waniliowego). Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 23.11.2013 21:09
musi być smaczne
Jadwiga/Jaga85 24.09.2013 19:57
Zapowiada się pysznie!!
sylwia_mc 24.09.2013 17:56
To musi smakować genialnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak