Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyniowy sernik waniliowy ze skórką pomarańczową, płatkami migdałowymi i podwójną czekoladą deserową

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
cukier 1/3 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
masło rozpuszczone 6 łyżek
skórka pomarańczowa 80 g
płatki migdałowe 3 łyżki
Polewa:
czekolada deserowa 100 g
masło 4 łyżki
Spód:
herbatniki 130 g
masło rozpuszczone 4 łyżki
serek homogenizowany 600 (waniliowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowy sernik waniliowy ze skórką pomarańczową, płatkami migdałowymi i podwójną czekoladą deserową

Kroki postępowania

1
Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki.
Krok 1 - Budyniowy sernik waniliowy ze skórką pomarańczową, płatkami migdałowymi i podwójną czekoladą deserową foto
2
Następnie mielimy w rozdrabniaczu bądź blenderze kielichowym na pył.
Krok 2 - Budyniowy sernik waniliowy ze skórką pomarańczową, płatkami migdałowymi i podwójną czekoladą deserową foto
3
Do tak przygotowanych herbatników dodajemy rozpuszczone chłodne masło. Wylepiamy powstałą masą spód formy o wymiarach 21x18,5.
Krok 3 - Budyniowy sernik waniliowy ze skórką pomarańczową, płatkami migdałowymi i podwójną czekoladą deserową foto
4
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Krok 4 - Budyniowy sernik waniliowy ze skórką pomarańczową, płatkami migdałowymi i podwójną czekoladą deserową foto
5
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać powoli ser. Na końcu dodać rozpuszczone masło, budyń oraz skórkę pomarańczową i miksować do połączenia składników.
Krok 5 - Budyniowy sernik waniliowy ze skórką pomarańczową, płatkami migdałowymi i podwójną czekoladą deserową foto
6
Masę przełożyć na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170oC i piec przez 60 minut. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić sernik z lekko uchylonymi drzwiczkami, a kiedy wystygnie wstawić na 5 godzin do lodówki.
Krok 6 - Budyniowy sernik waniliowy ze skórką pomarańczową, płatkami migdałowymi i podwójną czekoladą deserową foto
7
Czekoladę rozpuścić wraz z masłem w rondelku na małym ogniu stale mieszając. Gotową polewą, delikatnie przestudzoną polać stężały sernik. Posypać płatkami migdałowymi i odstawić w chłodne miejsce.
Krok 7 - Budyniowy sernik waniliowy ze skórką pomarańczową, płatkami migdałowymi i podwójną czekoladą deserową foto
8
Sernik będzie gotowy gdy płynna czekolada przybierze postać chrupiącej skorupki.
Krok 8 - Budyniowy sernik waniliowy ze skórką pomarańczową, płatkami migdałowymi i podwójną czekoladą deserową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 14.01.2014 15:50
wspaniałe! Mniam!
caralajna 12.01.2014 15:51
bardzo apetyczny, moje smaki :)
Alex_M 11.01.2014 16:51
na pewno jest przepyszny! :)
Olga_SK 11.01.2014 12:05
Zachęcająco wygląda :D
Kolorowa 10.01.2014 23:00
smacznie wygląda ;)
Zdzisław 10.01.2014 22:35
ale bym zjadł z kawałek tego sernika
adelajda 10.01.2014 22:11
lubię serniki :)
joanna30 10.01.2014 21:11
Uwielbiam serniki, pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak