BUDYNIOWY PIERNIK

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    2 szt.
  • kakao

    1 łyżka
  • mleko

    3 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • dżem śliwkowy

    1 łyżka
  • cukier

    1 szklanka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 szt.
  • jajko

    5 szt.
  • mąka

    4 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 szt.
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier puder

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO:
Margarynę (1szt.) utrzeć z cukrem (1 szklanka), i dodawać po żółtku (4 żółtka) i ucierać, mąkę (4 szklanki)wymieszać z przyprawą do piernika (1 opakowanie)i proszkiem do pieczenia(1 łyżeczka), kakaem(1 łyżka) a także sodą(1 łyżeczka) i powoli wsypywać do ucieranej masy także dodać dżem( 1 łyżeczka), wlać mleko(1 szklanka) i ucierać. Na koniec dodać wcześniej ubita piane z białek (4 białek). wszystko wymieszać i wylać na blaszkę po 40min. pieczenia sprawdzić patyczkiem czy już upieczone.
POZOSTAŁĄ RESZTĘ PRODUKTÓW PRZEZNACZYĆ DO MASY BUDYNIOWEJ.
MASA BUDYNIOWA:
Mleko z cukrem ugotować i do tego dodać mąkę rozrobioną w małej ilości wody. To wszystko ucierać i dodawać do letniego wcześniej już zrobionego budyniu, dodać 1 żółtko i cukier puder i ucierać z margaryna na puszystą masę.
ZAKOŃCZENIE:
Upieczone ciasto i ostudzone, przekroić na dwie części, jedną z nich można wysmarować dżemem i na to masę budyniową, całośĆ złożyć i gotowe. SMACZNEGO

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 19.10.2014 09:23
lubię wszystkie ciasta z masą budyniową
Margo1 13.10.2014 08:15
lubię takie ciasto
Kejti 27.08.2014 22:34
Ciacho wygląda smacznie i chętnie zjadłabym kawałek :-)
Róża1 24.06.2013 08:46
pyszne ciasto ! moja Mama podobne piekła:-)
Kulinarna Ja 13.12.2012 14:58
oo super, jeszcze tak przekładanego nie jadłam. Wypróbuję!
mirosława4 01.12.2012 21:35
jeśli ktoś nie rozumie przepisu czytając go kilka razy to po co poleca taki przepis!!!! a ciasto jest rewelacyjne i bardzo proste w przygotowaniu jeśli ktoś piecze sam ciasta to myślę że temp.piekarnika akurat w tym przypadku nie koniecznie musi być wiadoma bo każdy piekarnik inaczej piecze :)
magduś83 29.11.2012 20:23
he he zagrożony jeż :) ja uważam że ciasto rewelacyjne, a co do piekarników to zgadzam się że każdy różnie grzeje
TOTEK 29.11.2012 17:40
wygląd rewelacyjny, aż chce się jeść.
Pani Domu 21.11.2012 19:14
bardzo smakowicie się prezentuje
pierniczkowo 21.11.2012 11:16
moje ulubione ciacho:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat