Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BUDYNIOWY PIERNIK

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 2 szt.
kakao 1 łyżka
mleko 3 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
dżem śliwkowy 1 łyżka
cukier 1 szklanka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 szt.
jajko 5 szt.
mąka 4 szklanki
cukier waniliowy 1 szt.
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: BUDYNIOWY PIERNIK

CIASTO:
Margarynę (1szt.) utrzeć z cukrem (1 szklanka), i dodawać po żółtku (4 żółtka) i ucierać, mąkę (4 szklanki)wymieszać z przyprawą do piernika (1 opakowanie)i proszkiem do pieczenia(1 łyżeczka), kakaem(1 łyżka) a także sodą(1 łyżeczka) i powoli wsypywać do ucieranej masy także dodać dżem( 1 łyżeczka), wlać mleko(1 szklanka) i ucierać. Na koniec dodać wcześniej ubita piane z białek (4 białek). wszystko wymieszać i wylać na blaszkę po 40min. pieczenia sprawdzić patyczkiem czy już upieczone.
POZOSTAŁĄ RESZTĘ PRODUKTÓW PRZEZNACZYĆ DO MASY BUDYNIOWEJ.
MASA BUDYNIOWA:
Mleko z cukrem ugotować i do tego dodać mąkę rozrobioną w małej ilości wody. To wszystko ucierać i dodawać do letniego wcześniej już zrobionego budyniu, dodać 1 żółtko i cukier puder i ucierać z margaryna na puszystą masę.
ZAKOŃCZENIE:
Upieczone ciasto i ostudzone, przekroić na dwie części, jedną z nich można wysmarować dżemem i na to masę budyniową, całośĆ złożyć i gotowe. SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 19.10.2014 09:23
lubię wszystkie ciasta z masą budyniową
Margo1 13.10.2014 08:15
lubię takie ciasto
Kejti 27.08.2014 22:34
Ciacho wygląda smacznie i chętnie zjadłabym kawałek :-)
Róża1 24.06.2013 08:46
pyszne ciasto ! moja Mama podobne piekła:-)
Kulinarna Ja 13.12.2012 14:58
oo super, jeszcze tak przekładanego nie jadłam. Wypróbuję!
mirosława4 01.12.2012 21:35
jeśli ktoś nie rozumie przepisu czytając go kilka razy to po co poleca taki przepis!!!! a ciasto jest rewelacyjne i bardzo proste w przygotowaniu jeśli ktoś piecze sam ciasta to myślę że temp.piekarnika akurat w tym przypadku nie koniecznie musi być wiadoma bo każdy piekarnik inaczej piecze :)
magduś83 29.11.2012 20:23
he he zagrożony jeż :) ja uważam że ciasto rewelacyjne, a co do piekarników to zgadzam się że każdy różnie grzeje
TOTEK 29.11.2012 17:40
wygląd rewelacyjny, aż chce się jeść.
Pani Domu 21.11.2012 19:14
bardzo smakowicie się prezentuje
pierniczkowo 21.11.2012 11:16
moje ulubione ciacho:)
uqash24 18.11.2012 21:01
zagrożony jeż z tego co wiem zwija się w kulkę i jest cichutki :) a na pytania chyba odpowiedziałem :)
SmacznaPyza 18.11.2012 19:52
czytałam kolejne kilka razy i dalej nie rozumiem - pewnie nie jestem taka inteligentna jak Ty.... Zamiast fukać jak zagrożony jeż wystarczyłoby rzeczowo odpowiedzieć bo osoba, które nie umie piec a trafi na ten przepis nie będzie miała pojęcia jak nagrzać piekarnik, jaką mąkę dokładnie kupić i jak to potem zrobić żeby nie zmarnować wszystkiego....
Beata61 18.11.2012 18:44
super ciacho! :)
uqash24 18.11.2012 15:37
PYZECZKO, tłumaczyć się nie będę, średnica blachy, w zależności jaki chcesz by wyrósł placek, w zależności od twojego widzimisia, co do temp. chyba wiadomo nam wszystkim, temp. może być 170st. ale piekarniki sa już różnorodne, z termoobiegiem lub bez. cuda techniki są już rozszerzone,jeśli chodzi Ci o wielkość margaryny, jeśli Ty używasz półkilogramowych kostek no to wystarczy tylko jedna w tym przypadku, co do mąki to oczywiście nie kukurydziana lecz mąka zwykła!!!! co do masy budyniowej, co w tym takiego trudnego?? trzeba czytać ze zrozumieniem, a nie po łebkach jak widać.DZIĘKUJĘ
SmacznaPyza 18.11.2012 13:55
przepis nie zawiera informacji o temperaturze pieczenia, wielkości blaszki, wielkości sztuk margaryny a opakowania są różne, typie mąki do ciasta... część o masie budyniowej jest niejasna - co ucierać i dodać do wcześniej zrobionego budyniu - nie rozumiem.... ciasto wygląda apetycznie, ale przepis nie do przyjęcia w takiej formie
uqash24 17.11.2012 22:32
jeśli bym bez analizowania innych przepisów dodawał do nich komentarze, to umieszczał bym pod każdym z nich "PYSZNE" "SMACZNE" "CUDOWNE" a jak widać, staram się komentować przepisy które są dla mnie ciekawe, wyglądają smacznie i są warte komentarza :)
Henryka2 17.11.2012 18:46
Dobry przepis, dobry opis.Czemu mając dobre przepisy tak bez analizowania komentujesz przepisy innych?
Piotr-21 17.11.2012 14:41
pyszny
Adamorek 17.11.2012 13:57
klimaty świąt

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak