Przepis i sposób przygotowania na: BUDYNIOWY PIERNIK
Margarynę (1szt.) utrzeć z cukrem (1 szklanka), i dodawać po żółtku (4 żółtka) i ucierać, mąkę (4 szklanki)wymieszać z przyprawą do piernika (1 opakowanie)i proszkiem do pieczenia(1 łyżeczka), kakaem(1 łyżka) a także sodą(1 łyżeczka) i powoli wsypywać do ucieranej masy także dodać dżem( 1 łyżeczka), wlać mleko(1 szklanka) i ucierać. Na koniec dodać wcześniej ubita piane z białek (4 białek). wszystko wymieszać i wylać na blaszkę po 40min. pieczenia sprawdzić patyczkiem czy już upieczone.
POZOSTAŁĄ RESZTĘ PRODUKTÓW PRZEZNACZYĆ DO MASY BUDYNIOWEJ.
MASA BUDYNIOWA:
Mleko z cukrem ugotować i do tego dodać mąkę rozrobioną w małej ilości wody. To wszystko ucierać i dodawać do letniego wcześniej już zrobionego budyniu, dodać 1 żółtko i cukier puder i ucierać z margaryna na puszystą masę.
ZAKOŃCZENIE:
Upieczone ciasto i ostudzone, przekroić na dwie części, jedną z nich można wysmarować dżemem i na to masę budyniową, całośĆ złożyć i gotowe. SMACZNEGO