Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyniowo-drożdżowe ciasto ze świeżymi malinami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 460 g
masło 130 g
jajko 2
cukier 6 łyżek
mleko 1/2 szklanki
drożdże 45 g
sól szczypta

Masa budyniowa

mleko 400 ml
budyń śmietankowy 1
żółtko jajek 2
cukier 3 łyżki

Kruszonka:

mąka pszenna 80 g
cukier 40 g
masło 40 g

Dodatkowo:

maliny świeże 400 g
masło do wysmarowania formy
kasza manna do posypania formy
cukier puder do posypania ciasta

Porada

Klasyczne ciasto drożdżowe połączone z delikatną masą budyniową o smaku śmietankowym i orzeźwiającymi słodko-kwaskowymi świeżymi malinami to doskonała propozycja sezonowego ciasta z owocami.

Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowo-drożdżowe ciasto ze świeżymi malinami

Kroki postępowania

1
Ciasto drożdżowe
W mleku rozrobić drożdże i cukier, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, jajka, szczyptę soli, wlać masło oraz dodać drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 1 - Budyniowo-drożdżowe ciasto ze świeżymi malinami foto
2
Masa budyniowa:
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budyń i dodać żółtka, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko. Ugotowany budyń lekko przestudzić.
Krok 2 - Budyniowo-drożdżowe ciasto ze świeżymi malinami foto
3
Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
Krok 3 - Budyniowo-drożdżowe ciasto ze świeżymi malinami foto
4
Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30cm, posmarować masą budyniową i zwinąć w roladę, którą następnie pokroić na 10 szerszych plastrów. Plastry rolady układać na spodzie formy (moja o średnicy 31cm) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną wyłożonej papierem do pieczenia. Na całej powierzchni ciasta powciskać umyte maliny, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40-35minut.Ciasto wystudzić i posypać na wierzchu cukrem pudrem.
Krok 4 - Budyniowo-drożdżowe ciasto ze świeżymi malinami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 11.01.2017 23:26
chętnie bym zjadła
Grazyna0211 14.09.2016 12:27
pyszne ciasto
Mniam 14.09.2016 10:52
Coś pysznego!
Joanna Kryla 14.09.2016 10:41
Pyszna drożdżówka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak