Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

budyniowiec z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl.
margaryna 1 szt.
proszek do pieczenia 1.5 łyżki
jajko 1 szt.
śmietana 1 łyżka
jabłka 5-6 szt.
budyń waniliowy 2 szt.
cukier 3/4 szkl.
mąka pszenna do podsypania
masło do posmarowania blachy
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania blachy
mleko 3 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: budyniowiec z jabłkami

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,opłukać.Pokroić w cząstki.Ugotować słodki ,gęsty budyń(2 budynie na 3 szkl.mleka i 3/4 szkl.cukru).Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać do niej pokrojone w cząstki masło ,śmietanę,jajko.Zagnieść ciasto aż do uzyskania jednolitej konsystencji.Ciasto podzielić na dwie części.Pierwszą część podsypać mąką,rozwałkować ciasto.Przełożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy.Następnie ułożyć cząstki jabłek.Polać budyniem.
Krok 1 - budyniowiec z jabłkami foto
2
Dokładnie rozsmarować budyń na całości blachy.Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią budyń.Delikatnie ponakłuwać ciasto widelcem.
Krok 2 - budyniowiec z jabłkami foto
3
Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopnii przez około 50 min.Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem po wierzchu.
Krok 3 - budyniowiec z jabłkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 28.11.2015 15:24
smaczne ciasto
fotoviderek 10.05.2013 07:09
Świetne ciacho :)
mic 05.05.2013 10:43
pysznie tu sie zapowiada
TEtalicha 25.11.2012 20:48
ja go nazywam "uśmiech teściowej", pozdrawiam
Betka 25.11.2012 19:52
rewelacyjne ciacho;)
Dorota59 25.11.2012 13:41
lubimy
Lemon 25.11.2012 13:37
super
jasiek 25.11.2012 13:11
supr na święta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak