Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyniowiec na biszkopcie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 0,5 litra
budyń waniliowy 2 sztuki
masło 1,5 kosztki
migdały 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowiec na biszkopcie

Bardzo szybkie ciasto, które z racji przełożenia kremem nie będzie nudne :)
Można dowolnie dekorować, czekoladą, bakaliami, owocami
Sama baza nie jest zbyt słodka wieć dla osób, które nie przepadają za słodkimi ciastami - idealne :)

* białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując
* po rozmieszaniu cukru dodajemy żółtka, miksujemy
* dodajemy mąke + proszek do pieczenia
* smarujemy blaszkę tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą
* ciasto pieczemy w ok. 180 stopniach, około 35-40 minut

Ciasto studzimy i zimne przekrajamy na 2 placki
Gotujemy budyń, studzimy i po wcześniejszym zmiksowaniu masła (temp. pokojowa) dodajemy małymi porcjami budyń. Ciągle miksujemy aż uzyskamy gładką masę.

Przekładamy nią ciasto + smarujemy gorę ciasta, dekorujemy migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 06.07.2013 21:04
bardzo dobre
Beata23 05.07.2013 13:09
robię podobne ciasto
Katarzyna34 05.07.2013 12:33
smakowicie wygląda
V_kuchareczka 04.07.2013 18:41
pyszne ciasto
Klausia 04.07.2013 18:08
jak tylko będę mieć znów dostęp do piekarnika to się skuszę :)
halina17 04.07.2013 16:30
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak