Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowiec na biszkopcie
Można dowolnie dekorować, czekoladą, bakaliami, owocami
Sama baza nie jest zbyt słodka wieć dla osób, które nie przepadają za słodkimi ciastami - idealne :)
* białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując
* po rozmieszaniu cukru dodajemy żółtka, miksujemy
* dodajemy mąke + proszek do pieczenia
* smarujemy blaszkę tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą
* ciasto pieczemy w ok. 180 stopniach, około 35-40 minut
Ciasto studzimy i zimne przekrajamy na 2 placki
Gotujemy budyń, studzimy i po wcześniejszym zmiksowaniu masła (temp. pokojowa) dodajemy małymi porcjami budyń. Ciągle miksujemy aż uzyskamy gładką masę.
Przekładamy nią ciasto + smarujemy gorę ciasta, dekorujemy migdałami.