Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyniowe ciasto z rabarbarem

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masę budyniową Składniki
cukier 40 g.
proszek budyniowy bez cukru 4 łyżki
mleko 200 ml
masło 50 g
Ciasto: Składniki na
miękkie masło 200 g
cukier puder 1/2 szkl.
jaja 2 szt.
mąka pszenna 1 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1/3 szklanki
rabarbar 4 (duże łodygi)
rabarbar 4 (gałązki)

Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowe ciasto z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Rabarbar częściowo obrać i pokroić w 1-2 cm plastry. Wsypać do rondelka i zasypać cukrem i odstawić na 1-2 godziny by rabarbar puścił sok, a cukier się rozpuścił. Po tym czasie dodać masło i postawić na ogniu. Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem. Gdy rabarbar się zagotuje, wlać mleko z budyniem i gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia, przykrywając budyń folią spożywczą.
Krok 1 - Budyniowe ciasto z rabarbarem foto
2
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ubijając dodawać kolejno jajka, następnie mąkę z budyniem. Całość dobrze zmiksować.

Na tortownicę wyłożyć połowę ciasta, na to kładziemy ostudzoną masę budyniową i drugą połowę ciasta.
Krok 2 - Budyniowe ciasto z rabarbarem foto
3
Na górę ciasta ułożyć słupki rabarbaru.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 1 godzinę. Przed krojeniem ciasto wystudzić by budyń się nie rozlewał.
Krok 3 - Budyniowe ciasto z rabarbarem foto
4
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 1 godzinę. Przed krojeniem ciasto wystudzić by budyń się nie rozlewał.
Krok 4 - Budyniowe ciasto z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 25.09.2013 08:17
wygląda zjawiskowo
mysza75 24.05.2013 11:52
Pięknie wygląda, sama bym zjadała :-)
Alex_M 23.05.2013 19:29
dobre ciacho :)
ONY_za_kare 23.05.2013 19:18
ale śliczne!
pestka 23.05.2013 03:37
ten przepis z budyniem jest bardzo ciekawy
Pusia 21.05.2013 14:10
bardzo apetyczne
Juleczka20 21.05.2013 13:47
rewelacyjne! uwielbiam rabarbar
reniatka 21.05.2013 13:00
jakie fajne ciasto super!
probofka 21.05.2013 12:55
nie jadłam ciasta z rabarbarem od dzieciństwa ehhh
zielonamorelka 21.05.2013 12:43
oprószone cukrem pudrem wygląda przepięknie
Magula 21.05.2013 11:13
mniam to musi byc pyszzne
paulina2157 21.05.2013 11:11
lubię ciasta z rabarbarem są słodko-kwaśne
joanna30 21.05.2013 10:48
Jeszcze nie jadłam nigdy rabarbaru w połączeniu z budyniem, muszę wypróbować bo brzmi ciekawie :)
mufinka79 21.05.2013 10:44
Uwielbiam rabarbar i ciasta z jego użyciem :)
marta1221 21.05.2013 10:37
wygląd ciasta robi wrażenie
Agula&Stabi 21.05.2013 10:19
ciekawy przeips
jasiek 21.05.2013 10:16
ładnie wygląda
LoLa 21.05.2013 09:49
super efekt
Olga_SK 21.05.2013 09:39
zapowiada się smakowicie :) w weekend wypróbuję!
aisza1 21.05.2013 09:29
rewelacyjnie wygląda i pewnie też rewelacyjnie smakuje
joanna__s 21.05.2013 09:23
Akurat zostało mi trochę rabarbaru po ostatnich wypiekach, więc chętnie wypróbuję ten przepis. Ciasto prezentuje się bardzo smakowicie.
Lampencjo 21.05.2013 09:18
bardzo śliczne
kasienka23 21.05.2013 09:07
fajnie się prezentuje :)
Beatris 21.05.2013 08:54
Piękne zdjęcie. Kawałeczek takiego ciasta zjadłabym z przyjemnością.
fotoviderek 21.05.2013 08:26
Wygląda rewelacyjnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak