Budyniowe ciasto z borówkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Delikatny biszkopt z dodatkiem budyniu waniliowego przełożony twarogowym kremem z białą czekoladą i cytrynową galaretką. Zatopione w nim borówki idealnie dopełniają całość. Ciasto jest lekkie, owocowe i z chęcią sięga się po kolejny kawałek.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT BUDYNIOWY:

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    0.75 szklanki
  • mąka pszenna

    0.75 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • olej rzepakowy

    2 łyżki

SEROWY KREM:

  • twaróg zmielony

    250 gramów
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • galaretka cytrynowa

    1 opakowanie
  • woda gorąca

    1 szklanka
  • żelatyna

    1 łyżka
  • czekolada biała

    100 gramów
  • śmietana kremowa 30%

    2 szklanki
  • borówka amerykańska

    300 gramów

DODATKOWO:

  • galaretka cytrynowa

    1 opakowanie
  • woda gorąca

    1.75 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Budyniowe ciasto z borówkami:

Krok 1 - Budyniowe ciasto z borówkami foto

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku, wlać olej. Na końcu wsypać przesianą mąkę z budyniem i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę.

Wyłożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się kawałek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez 30 min.

Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.

Krok 2 - Budyniowe ciasto z borówkami foto

Krem.

Jedną galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić, ale nie wolno jej gotować.

Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i wlać do niej galaretkę.

Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i stale ucierając wlać przestudzoną czekoladę z galaretką.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w krem.

Krok 3 - Budyniowe ciasto z borówkami foto

Biszkopt delikatnie nasączyć mieszanką wody z sokiem cytrynowym lub mocną herbatą.

Do formy, w której piekł się biszkopt włożyć pierwszy blat ciasta, posmarować niewielką ilością tężącego kremu, rozłożyć połowę borówek i zalać trochę więcej niż połową kremu. Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć pozostały krem, wyrównać i powciskać borówki.

Ciasto odstawić do lodówki.

Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku i zimną ostrożnie wylać na wierzch. Odstawić do stężenia. Kroić ostrym, cienkim nożem lub nożem do chleba. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 26.11.2018 22:04
Pięknie się prezentuje :)
Bożena Matuszczyk 26.11.2018 11:30
Fajne smakowite ciacho;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat