Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyniowe ciasto z borówkami

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Delikatny biszkopt z dodatkiem budyniu waniliowego przełożony twarogowym kremem z białą czekoladą i cytrynową galaretką. Zatopione w nim borówki idealnie dopełniają całość. Ciasto jest lekkie, owocowe i z chęcią sięga się po kolejny kawałek.

Składniki:

BISZKOPT BUDYNIOWY:

jajko 4 sztuki
cukier 0.75 szklanki
mąka pszenna 0.75 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
olej rzepakowy 2 łyżki

SEROWY KREM:

twaróg zmielony 250 gramów
cukier puder 0.5 szklanki
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
woda gorąca 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
czekolada biała 100 gramów
śmietana kremowa 30% 2 szklanki
borówka amerykańska 300 gramów

DODATKOWO:

galaretka cytrynowa 1 opakowanie
woda gorąca 1.75 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowe ciasto z borówkami

Budyniowe ciasto z borówkami:

1

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku, wlać olej. Na końcu wsypać przesianą mąkę z budyniem i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę.

Wyłożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się kawałek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez 30 min.

Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.

Krok 1 - Budyniowe ciasto z borówkami foto
2

Krem.

Jedną galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić, ale nie wolno jej gotować.

Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i wlać do niej galaretkę.

Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i stale ucierając wlać przestudzoną czekoladę z galaretką.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w krem.

Krok 2 - Budyniowe ciasto z borówkami foto
3

Biszkopt delikatnie nasączyć mieszanką wody z sokiem cytrynowym lub mocną herbatą.

Do formy, w której piekł się biszkopt włożyć pierwszy blat ciasta, posmarować niewielką ilością tężącego kremu, rozłożyć połowę borówek i zalać trochę więcej niż połową kremu. Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć pozostały krem, wyrównać i powciskać borówki.

Ciasto odstawić do lodówki.

Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku i zimną ostrożnie wylać na wierzch. Odstawić do stężenia. Kroić ostrym, cienkim nożem lub nożem do chleba. Smacznego :)

Krok 3 - Budyniowe ciasto z borówkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 26.11.2018 22:04
Pięknie się prezentuje :)
Bożena Matuszczyk 26.11.2018 11:30
Fajne smakowite ciacho;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak