Budyniowa tarta z figami i śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200 g
  • sok z pomarańczy

    3 łyżki
  • masło

    100 g
  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • jaja

    1 szt
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • mleko

    350 ml
  • śliwki

    300 g
  • figi

    3 szt
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy (mąka, cukier, sok z pomarańczy, masło) formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie możemy przygotować budyń, który gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym, że my zużyjemy tylko 1,5 szklanki mleka. Do gorącego budyniu dodajemy skórkę pomarańczową i masło; dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia, nie zapominając o zamieszaniu budyniu raz na jakiś czas, aby nie powstał nam na nim kożuch. Do letniego budyniu dodajemy żółtko i mieszamy.
Dno szklanej formy do tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Boki zostawiamy czyste.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę. Dno nakłuwamy dosyć gęsto widelcem i smarujemy białkiem, a następnie wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i podpiekamy w nim tartę przez około 15 minut, aż do zrumienienia jej brzegów.
Tartę wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na nią budyń oraz pokrojone w plasterki śliwki i figi, po czym z powrotem umieszczamy ją w piekarniku na 35 minut.
Ciasto podajemy po całkowitym wystudzeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pawlito 20.12.2013 07:47
aż miło oko nacieszyć
agogo2 08.11.2013 23:33
ciekawy przepis
Magda60 08.11.2013 21:35
pyszne , polecam
migotka28 03.10.2013 15:12
przepięknie wygląda
everay 03.10.2013 14:33
pięknie wygląda
elka72 03.10.2013 14:22
Na pewno bardzo pyszna ta tarta:)
idealme 03.10.2013 13:49
pyszności! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat