Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
200 g -
sok z pomarańczy
3 łyżki -
masło
100 g -
cukier brązowy
2 łyżki -
jaja
1 szt -
budyń śmietankowy
1 szt -
mleko
350 ml -
śliwki
300 g -
figi
3 szt -
masło
1 łyżka
Sposób przygotowania
W międzyczasie możemy przygotować budyń, który gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym, że my zużyjemy tylko 1,5 szklanki mleka. Do gorącego budyniu dodajemy skórkę pomarańczową i masło; dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia, nie zapominając o zamieszaniu budyniu raz na jakiś czas, aby nie powstał nam na nim kożuch. Do letniego budyniu dodajemy żółtko i mieszamy.
Dno szklanej formy do tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Boki zostawiamy czyste.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę. Dno nakłuwamy dosyć gęsto widelcem i smarujemy białkiem, a następnie wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i podpiekamy w nim tartę przez około 15 minut, aż do zrumienienia jej brzegów.
Tartę wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na nią budyń oraz pokrojone w plasterki śliwki i figi, po czym z powrotem umieszczamy ją w piekarniku na 35 minut.
Ciasto podajemy po całkowitym wystudzeniu.
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się