Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowa kostka na każdą okazję Zewy
Składniki powinny być w pokojowej temperaturze.
Formę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je, gdy są prawie ubite dodawać porcjami cukier i ubić na sztywno.
Nadal ubijać i dodawać po jednym żółtku.
Następnie dodawać porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko.
Mieszać rózgą delikatnie.
Masę wyłożyć do formy i wstawić ją do piekarnika na 40 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
W garnku zagotować połowę mleka z cukrem ( do smaku ) a w reszcie wymieszać budyń, mąkę i żółtka i wlać do gotującego się mleka.
Mieszać energicznie i gotować do zgęstnienia.
Potem zakryć garnek i wystudzić budyń.
Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i dodawać porcjami budyń, wymieszać na gładką masę.
Galaretkę wymieszać z wodą i wystudzić.
Śmietany wymieszać z galaretka i odstawić do lekkiego ścięcia.
Pierwszy placek włożyć do blaszki ( umieścić też papier do pieczenia ), nasączyć i posmarować dżemem.
Wyłożyć masę, położyć drugi placek, nasączyć i wyłożyć na wierzch masę śmietanową.
Ciasto schłodzić w lodówce aby dobrze związało.