Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

budyń z prażonym kokosem i migdałami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2,5 szkl.
żółtko jajek 3 szt.
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 0,5 szkl.
cukier waniliowy
biała czekolada 0,5 tabliczki
wiórki kokosowe 50 g
płatki migdałowe 50 g
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: budyń z prażonym kokosem i migdałami

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od przygotowania budyniu. Do rondla wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Gotujemy. W małym naczyniu miksujemy: żółtka, obie mąki i pół szklanki mleka – tak aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy powoli miksturę, cały czas intensywnie mieszając.
Krok 1 - budyń z prażonym kokosem i migdałami foto
2
Ścieramy czekoladę na tarce i wsypujemy do ugotowanego, gorącego budyniu. Mieszamy.
Krok 2 - budyń z prażonym kokosem i migdałami foto
3
Na rozgrzaną patelnię wkładamy łyżkę masła, a następnie wsypujemy migdały oraz wiórki.Prażymy, cały czas mieszając, aż do uzyskania złotego koloru, uważając, aby się nie przypaliły. Rozlewamy budyń do miseczek i posypujemy prażonymi wiórkami. Smacznego!
Krok 3 - budyń z prażonym kokosem i migdałami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 01.11.2013 23:45
Mmm... pycha !
Boska_Agatka 09.04.2013 20:06
uwielbiam taki budyń
Rafał3 05.04.2013 10:45
mniam mniam palce lizać
Janina 04.04.2013 14:18
Bardzo smaczne
halina17 04.04.2013 14:18
Smaczny budyń.
babajaga1969 04.04.2013 13:25
deserek pyszności
Olga_SK 04.04.2013 13:21
przyda się Twój przepis, bo ja jeszcze nigdy budyniu samodzielnie nie robiłam :P
David 04.04.2013 12:07
super i pomysłowy deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak