budyń z chleba i wiśni

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chleb pełnoziarnisty

    8 kromek
  • mleko

    1 szklanka
  • masło

    6 dkg
  • cukier

    10 dkg
  • utarta skórka z cytryny

  • wiśnie

    75 dkg
  • cynamon Prymat

  • żółtka

    3 sztuki
  • orzechy laskowe

    8 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

chleb moczę w gorącym mleku i przepuszczam przez maszynkę. Ucieram żółtka z masłem na gładki krem, dodaję skórkę cytrynową, i po sztuce żółtka. Dodaję pozostałe składniki cały czas ucierając. Masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem formy i piekę godzinę w 180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andżelika1 17.08.2012 18:09
fajne
sznycel 17.08.2012 12:57
w sezonie na wiśnie, ach żal nie zrobic tego deseru

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat